Nederland geeft 15 miljoen hulp, 8 moorden in Guinee om ebola

De VN komen in actie tegen ebola. Maar de achterdocht is groot. In Guinee zijn acht hulpverleners vermoord.

Nederland geeft op korte termijn zo’n 15 miljoen euro aan noodhulp om te helpen in de strijd tegen de ebola-epidemie in West-Afrika. De „belangrijke bijdrage” werd gisteravond in New York aangekondigd tijdens een speciale zitting van de Veiligheidsraad over ebola. Volgens de Veiligheidsraad vormt de huidige uitbraak „een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid”.

Na de aankondiging van president Obama eerder deze week dat er 3.000 in biologische oorlogvoering gespecialiseerde Amerikaanse militairen naar Liberia zullen gaan om onder andere klinieken op te zetten, doen steeds meer landen toezeggingen. De Franse president Hollande zei gisteren dat ook zijn land militaire expertise en logistiek wil inzetten, naast de 150 miljoen euro die de EU heeft toegezegd.

VN-topman Ban Ki-moon zei op de bijeenkomst van de Veiligheidsraad dat er een speciale VN-missie in het leven wordt geroepen om de strijd tegen ebola te intensiveren. „De ernst van de situatie en de schaal van de uitbraak vragen om snelle, ongekende internationale actie”, zei Ki-Moon.

De Hongkongse directeur-generaal Margaret Chan van de wereldgezondheidsorganisatie WHO zei dat de VN worden geconfronteerd met een uitbraak die niemand eerder heeft meegemaakt. „Dit is niet alleen een uitbraak. Niet alleen openbare gezondheidscrisis. Dit is een sociale crisis, een humanitaire crisis, een economische crisis en een bedreiging voor de veiligheid die verder strekt dan de betrokken landen”.

Voor welke moeilijkheden hulpverleners staan, werd gisteren op gruwelijke wijze duidelijk in het stadje Womey, in het zuidoosten van Guinee. Daar werden de lijken gevonden van acht mensen (ambtenaren, hulpverleners en radiojournalisten) die voorlichting wilden geven over ebola. Ze werden vermoedelijk vermoord door mensen die hun verweten het dodelijke virus te verspreiden.