Musea compenseren bezuinigingen met hogere eigen inkomsten

Meer entreegelden en meer sponsorbijdragen, maar beduidend minder giften. De Nederlandse musea hebben in het eerste jaar van de bezuinigingen fors hogere eigen inkomsten geboekt en hebben kortingen op hun subsidies daarmee kunnen compenseren. Er kwam zelfs meer geld binnen dan in 2012. De inkomsten stegen met 6 miljoen euro tot 857,6 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die de Museumvereniging vandaag bekend heeft gemaakt.

De eigen inkomsten stegen van 319,4 miljoen euro in 2012 naar 360,9 miljoen in 2013. Vooral de entreegelden namen toe: van 131,9 miljoen euro in 2012 naar 152,8 miljoen euro.

De subsidies liepen in totaal juist terug van 532,1 miljoen naar 496,7 miljoen euro. 2013 is het eerste jaar dat veel musea zijn getroffen door bezuinigingen van zowel de rijksoverheid als provincies of gemeenten. Zij hebben als gevolg daarvan met 36,5 miljoen euro vooral bezuinigd op hun bedrijfsvoering, onder andere door meer samen te werken in inkoop en door personeel in staffuncties als marketing te delen. Op personeel is 4,2 miljoen euro bezuinigd.

De stijging van de eigen inkomsten is volgens het onderzoek deels te verklaren door de heropening van het Rijksmuseum, dat een fors hoger aantal bezoekers trok. Aan entree-inkomsten boekte het Rijksmuseum alleen al 12,8 miljoen euro meer in 2013 dan in 2012 en ook de sponsorinkomsten stegen volgens het eigen jaarverslag met 3 miljoen. Het Rijks is in zijn eentje daarmee goed voor meer dan eenderde van de stijging in eigen inkomsten van alle musea. Ook andere heropende musea als het Stedelijk Museum in Amsterdam en de Fundatie in Zwolle boekten fors hogere bezoekersaantallen en daarmee entree-inkomsten.

Bezoekers besteden volgens het onderzoek minder in de museumcafés en winkels. Die inkomsten daalden van 50,6 naar 45,6 miljoen euro.

Veel groter was de daling in de giften van particulieren van 41,4 naar 24,6 miljoen euro. Daarentegen stegen de bijdragen van private fondsen van 19,2 naar 53,3 miljoen euro. De Museumvereniging kan niet verklaren waar die stijging precies vandaan komt.

    • Daan van Lent