‘Mr Oracle’ Larry Ellison trekt zich terug

De 70-jarige oprichter en topman van softwarebedrijf Oracle geeft de dagelijkse leiding na 37 jaar uit handen.

None

„Het enige wat Microsoft doet, is andermans software kopiëren, dat toevoegen aan Windows en daar weer veel geld voor vragen. Dat is anti-innovatie.”

Aan het woord is Larry Ellison, oprichter en topman van softwarebedrijf Oracle, in een oud filmpje waarin hij tekeergaat tegen zijn concurrent Microsoft. Gisteren maakte Ellison (70) bekend dat hij de dagelijkse leiding van Oracle overdoet aan Mark Hurd (ex-HP) en Safra Catz, financieel directeur. Zelf blijft hij, minder intensief dan voorheen, bij het bedrijf betrokken als bestuursvoorzitter en technisch directeur.

Al was Ellison nooit te beroerd om concurrent Bill Gates af te branden, ‘Mr. Oracle’ hoort wel in het rijtje van Bill Gates en Steve Jobs: Amerikaanse ondernemers die in de jaren zeventig stopten met hun studie, een technologiebedrijf begonnen en vervolgens de wereld veroverden.

Ellison is de laatste van deze generatie steenrijke drop-outs die al die tijd daadwerkelijk de leiding van zijn bedrijf in handen hield. Hij beschouwde zichzelf daarbij als techneut, niet als een verkoper van het product.

Oracle, opgericht in 1977, geeft met databases en software bedrijven de mogelijkheid om grote hoeveelheden gegevens over bijvoorbeeld klanten en producten bij te houden. Maar de concurrentie van databases in de cloud (op webservers) groeit; er is minder vraag naar de gespecialiseerde hardware en software van Oracle, dat bovendien zijn softwarelicenties verandert in abonnementen.

Oracle (122.000 werknemers, jaaromzet 28 miljard euro) groeide mede dankzij miljardenovernames van grote bedrijven als Sun Microsystems , Peoplesoft en Siebel.

Met Steve Jobs, de overleden oprichter van Apple, was Larry Ellison nauw bevriend. Ellison beschreef Jobs, na diens dood in 2011, als „onze Edison, onze Picasso”. Over Bill Gates zei hij: „Bill wil mensen laten denken dat hij Edison is, maar in feite is hij Rockefeller. Rijkdom is niet hetzelfde als intelligentie.”

Ellison behoort tot de drie rijkste mensen in de VS,met een vermogen dat Forbes schat op 51 miljard dollar (40 miljard euro). Dankzij dat kapitaal mag hij zich eigenaar noemen van een van de Hawaïaanse eilanden, Lanai. Ellison probeert dit eiland, twee keer zo groot als Texel, te veranderen in een toeristische trekpleister.

    • Marc Hijink