Mirik Milan krijgt tweede termijn als nachtburgemeester

Mirik Milan is vannacht door publiek en jury herkozen als nachtburgemeester. In zijn tweede termijn wil hij zijn ‘ambt’ verder professionaliseren.

Mirik Milan (33) blijft de komende twee jaar nachtburgemeester van Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft hem vannacht gehuldigd in club Trouw (waarbij Van der Laan te kennen gaf „een beetje jaloers” te zijn op zijn werktijden). Milan nam het op tegen programmeur en partyorganisator Kolja Verhage (28) en dichter en café-eigenaar Ronald Offerman (57).

Milan zette zich de afgelopen twee jaar onder meer in voor de invoering van 24-uursvergunningen (een initiatief van zijn voorganger, dj Isis van der Wel) en het professionaliseren van het nachtburgemeesterschap. Hij zette een stichting op („inclusief statuten en raad van toezicht”) en initieerde de komst van nachtburgemeesters in Toulouse, Parijs en Nantes.

De komende jaren wil Milan het nachtburgemeesterschap verder professionaliseren. Hij hoopt nog maar de helft van zijn salaris uit het nachtleven te halen; de andere helft uit de stichting. Dat geld zou van de gemeente moeten komen. Daarnaast wil Milan een Europese ‘nachttop’ organiseren in 2016, met alle nachtburgemeesters van Europa. Ook wil hij het 24-uursbeleid verder uitbouwen.

Over de 24-uursvergunningen is discussie, ook in het nachtleven zelf. Slechts zeven van de tien door de gemeente beschikbaar gestelde vergunningen zijn vergeven – er was te weinig animo voor. 24-uursvergunninghouder club Trouw is op ongebruikelijke tijdstippen vrijwel leeg, droeg kandidaat Verhage aan. „Amsterdam is geen Berlijn, waar mensen hun wekker zetten voor een vette artiest. Er heerst hier geen 24-uurscultuur.”

Volgens Milan komt dat doordat maar drie van de tien vergunningen aan dance-gerelateerde ondernemingen mochten worden verstrekt. „Dat was een onderhandelingsresultaat. We moeten af van het onderscheid tussen dance en niet-dance.” Milan pleit voor 24-uurszones buiten het centrum. „Het nachtleven is een aanjager van gebiedsontwikkeling. Kijk maar naar wat Trouw voor de Wibautstraat heeft gedaan: een paar jaar geleden wilde niemand hier komen.”

Het nachtburgemeesterschap in Amsterdam bestaat sinds 2003. De nachtburgemeester fungeert als schakel tussen het nachtleven en politiek en moet creativiteit stimuleren.

    • Mirjam Remie