Met dekens win je de oorlog niet, sombert Porosjenko in de VS

President Porosjenko vraagt in VS om substantiële militaire hulp, maar krijgt van Obama alleen geld: 53 mln dollar.

De Oekraïense president Petro Porosjenko is gisteren met alle egards in Washington ontvangen maar de door hem bepleite substantiële militaire hulp kreeg hij niet.

President Obama zegde hem 53 miljoen dollar hulp toe. De Amerikanen onderstreepten echter dat ze slechts bereid zijn ‘niet-dodelijke’ hulp’ te verlenen, uit vrees voor escalatie van het conflict in het oosten van Oekraïne bij de Russische grens.

Tijdens een toespraak tot het Amerikaanse Congres, een eer die maar weinig bezoekende staatshoofden wordt gegund, betoogde Porosjenko dat Oekraïne strijdt voor de vrije wereld. „Het is ook de oorlog van Europa en Amerika.” Hij toonde zich erkentelijk voor de steun, die tot nu toe is verleend door de VS, onder meer in de vorm van dekens. „Maar je kunt de oorlog niet winnen met dekens.”

President Obama ontving Porosjenko ook op het Witte Huis. „Gefeliciteerd met het voortreffelijke werk dat u heeft verricht”, aldus Obama.

De steun die de Amerikanen beloofden bestaat onder meer uit apparatuur waarmee mortiergranaten kunnen worden gedetecteerd, beschermende kleding en nachtkijkers.

Porosjenko verklaarde dat Oekraïne de Russische annexatie van de Krim nooit zou erkennen.

De Russische president Poetin suggereerde vanmorgen in een telefoongesprek met de Oostenrijkse bondskanselier Werner Fayman dat nadere vredesbesprekingen tussen Oekraïne, pro-Russische opstandelingen en Rusland eventueel in Wenen zouden kunnen worden gehouden.

Op het ogenblik heerst er een wapenstilstand in het oosten van Oekraïne na een akkoord begin deze maand over een actieplan dat de weg moet banen voor vrede. In het kader hiervan heeft Kiev deze week de rebellen vergaande autonomie aangeboden.

Oekraïne, Polen, Litouwen zeiden gisteren een gezamenlijke militaire eenheid te zullen opzetten. Het hoofdkwartier zal in Poolse de stad Lublin worden gevestigd. (AP, Reuters, BBC)