Italiaans leger gaat marihuana telen

Goed nieuws voor Italiaanse patiënten die om medische redenen marihuana gebruiken: het leger komt hen te hulp.

Gebruik van medicijnen op basis van cannabis is sinds 2007 toegestaan in Italië. Maar slechts enkele tientallen personen deden dat langs de officiële weg, via de nationale gezondheidszorg. De kosten zijn daar erg hoog. Marihuana voor medisch gebruik wordt nu nog geïmporteerd, voornamelijk uit Nederland.

De ministers van Defensie en Gezondheidszorg hebben een akkoord getekend waaronder het Italiaanse leger marihuana gaat verbouwen. Dat zal gebeuren op een speciale militaire kwekerij bij Florence. Daar is een militair laboratorium aan verbonden waar medicijnen worden gemaakt waar weinig vraag naar is, maar die toch belangrijk zijn voor een paar zeldzame ziektes.

De productie in eigen land moet er voor zorgen dat meer patiënten tegen een lagere prijs de beschikking krijgen over medicinale cannabisproducten.

Verbouw van marihuana is strafbaar in Italië, ook voor medisch gebruik. In veel Amerikaanse staten mogen patiënten wel planten voor eigen gebruik verbouwen. Medicinale marihuana wordt onder andere gebruikt door patiënten die lijden aan kanker, multiple sclerose of ALS.