Lachen om het beroerde wegdek

A.Artiusenka en E.Balciute

Gaten in het wegdek – wij mogen ze hinderlijk vinden, Litouwers zijn er dol op. Ze nemen er een duik in of gaan er vissen. Kan allemaal, want in de Baltische staat zijn de kuilen in de straten zo groot, dat ze – gevuld met regenwater – kunnen worden verward met idyllische meertjes.

Dat althans is de boodschap van Z999, een groep vrienden uit het Litouwse Kaunas. De groep trok de afgelopen weken de aandacht van de internationale pers met een fotoreeks op de blog Bored Panda. De foto’s belichten de positieve kanten van de slecht onderhouden straten: een stelletje dat aan de ‘waterkant’ naar de sterren zit te turen, of een zwart-witfoto van een moeder die er de was doet. Het doel van de actie was om „om de absurditeit van de situatie te lachen” en de aandacht van de regering op het probleem te vestigen. Verkeersveiligheid is een groot probleem in Litouwen. De Baltische staat heeft de meeste dodelijke verkeersongelukken binnen de EU.

    • Steffi Weber