Kim Dotcom, de Duitse hacker die de Nieuw-Zeelandse politiek kaapt

De wereldberoemde hacker Kim Dotcom domineert de verkiezingscampagne in Nieuw-Zeeland. Hij is verwikkeld in een vete met de premier. En die gaat zijn Internet Party morgen zetels opleveren.

Kim Dotcom, oprichter van megaupload.com, in Auckland met acteurs verkleed als agenten. Foto AFP

Als Hollywood hem niet achter tralies zou willen zien, was het verhaal van Kim Dotcom verfilmd. Hoogtepunt: de climax van de strijd tussen de wereldberoemde hacker en de premier van Nieuw-Zeeland, John Key. Plaats van handeling: het historische stadhuis van Auckland.

Nieuw-Zeeland gaat morgen naar de stembus. De campagne wordt gedomineerd door een twee meter grote en 130 kilo zware Duitse hacker die in 2012 door een zwaarbewapende anti-terreureenheid uit zijn villa werd geplukt, uitgroeide tot volksheld en een politieke partij oprichtte. „Sinds Dotcom hier woont, hebben we ons nooit verveeld. The best show in town”, zegt politiek commentator Chris Trotter. Kim Dotcom stapt triomfantelijk op het podium in het stadhuis. De 1.700 toeschouwers geven hem een staande ovatie. Hij belooft de leugens van premier John Key aan te tonen en „de vuige machinaties van Hollywood” te onthullen.

Dotcom, geboren als Kim Schmitz, is oprichter van Megaupload.com, een van de eerste online opslagdiensten. Mega-upload werd van 2005 tot 2012 door miljoenen internetters gebruikt om illegale kopieën van cd’s en films uit te wisselen. Op het hoogtepunt trok het 50 miljoen bezoekers per dag – 4 procent van het totale internetverkeer.

In januari 2012 werd Dotcom gearresteerd, op verzoek van de Amerikaanse justitie. Die acht hem verantwoordelijk „voor de grootste copyrightschending ooit”. Megaupload, zo luidt de aanklacht, was een criminele operatie die Hollywood voor zo’n 500 miljoen dollar dupeerde. Dotcom zegt ten onrechte te zijn vervolgd. Volgens hem bood Megaupload online opslagruimte aan en is hij niet verantwoordelijk voor het gedrag van klanten.

Snel na de inval roept hij dat de filmindustrie in de VS erachter zat. Hollywood zou hebben gelobbyd bij de Amerikaanse justitie en de premier van Nieuw-Zeeland, om hem onschadelijk te maken. Key ontkent dat.

De underdog die terugvecht

In Nieuw-Zeeland stond Dotcom bekend als flamboyante internetondernemer, met een voorliefde voor snelle auto’s, jachten en topmodellen. Na zijn arrestatie onderging hij een transformatie: „vrij internet” is in gevaar. Dotcoms populariteit groeide. Het arrestatiegeweld leidde tot grote verontwaardiging, zijn mediageniekheid creëerde nog meer sympathie. Tijdens het tweejarige uitleveringsproces toonde Dotcom ook aan dat hij illegaal was bespioneerd door de geheime dienst. Het leidde tot een parlementair onderzoek. „Wij houden van een underdog die terugvecht”, lacht commentator Chris Trotter.

Vorige winter richtte hij de Internet Party op, die het collegegeld wil afschaffen en „spionnen ontslaan”. Hij is onverkiesbaar, want hij heeft geen Nieuw-Zeelands paspoort. Hij stopte wel 3,5 miljoen dollar (zo’n 2,2 miljoen euro) in de campagnekas. De Internet Party is populair bij de internetgeneratie. Critici stellen dat hij probeert de verkiezingen te kopen in een ultieme poging uit handen te blijven van Amerikaanse justitie.

In peilingen krijgt de Internet Party tussen de drie en vijf van de 120 zetels in het parlement. Of dat genoeg is om de premier van een derde termijn af te houden, is onduidelijk. De conservatieve Key is populair. Een boek waarin werd onthuld dat zijn partij geheime informatie naar bloggers had gelekt om politieke tegenstanders aan te vallen, deed geen afbreuk aan zijn populariteit. Ook bloeit de economie als nooit tevoren.

Snowden en Assange doen mee

Een avond eerder deze week is Dotcom in Auckland, als laatste poging de geloofwaardigheid van Key te ondermijnen. Het voorprogramma wordt verzorgd door Glenn Greenwald. De Amerikaanse journalist beschikt over de documenten van NSA-klokkenluider Snowden. Hij onthult dat de geheime diensten van Nieuw-Zeeland en de VS het internet- en mailverkeer van alle Nieuw-Zeelanders monitoren.

Vervolgens verschijnt Snowden zelf via een videoverbinding op een projectiescherm. „Als je in Nieuw-Zeeland woont, word je bekeken”, zegt Snowden. Het publiek begint te joelen. Key heeft gezworen dat Nieuw-Zeelanders niet massaal worden bespioneerd. Volgens Snowden is die bewering „categorisch onjuist”. Hierna spreekt Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, ook hij krijgt een heldenonthaal.

Dan is het woord aan Kim Dotcom. Vlak voor de bijeenkomst kwam de New Zealand Herald met zijn grote onthulling: een mail, waarin een topman van Warner Brothers verslag doet van een gesprek met Key. In de mail staat dat Key heeft toegezegd Dotcom een verblijfsvergunning te geven, ondanks eerdere veroordelingen voor creditcardfraude en handel met voorkennis. Vanuit Nieuw-Zeeland kan hij simpeler worden uitgeleverd dan vanuit Hongkong, zijn toenmalige woonplaats, schrijft de topman. Key zei zich niets van zo’n gesprek te kunnen herinneren. Volgens Warner Brothers is de mail vervalst.

Tot ieders verrassing is de avond na het dankwoord van Kim Dotcom afgelopen. Ook na afloop wil Dotcom niet ingaan op de mail, omdat die „onderwerp wordt van een parlementair onderzoek”. De bezoekers druipen teleurgesteld af. Het bewijs dat Key onschadelijk had moeten maken, is niet gepresenteerd.

Dotcom had zijn aanhangers al gewaarschuwd. „Ook al zou ik laten zien dat Key in zijn tuin met een geweer op jonge katjes schiet, dan nog zullen Nieuw-Zeelanders op hem stemmen.”

    • Dolf de Groot