NRC Boeken: Kees ’t Hart, Philip Huff & Thomas Heerma van Voss

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Ken Thompson, Future Library, Kees ’t Hart, Philip Huff, Thomas Heerma van Voss en meer.

De kameel hoort echt nergens thuis
Exotische diersoorten worden door natuurbeschermers als vijanden gezien, die zo snel mogelijk verdreven moeten worden. Die opvatting is volgens ecoloog Ken Thompson ingegeven door horrorverhalen en eenzijdig onderzoek.
Door Lucas Brouwers. Lees meer.

Column: Nederlandse bestsellers aan de toekomst uitgelegd
Geachte heer of mevrouw in Noorwegen die dit leest in het jaar 2114,
Een beetje vreemd voelt het wel, om een brief naar de toekomst te sturen, maar toen ik hoorde van het kunstproject Future Library wilde ik niet ontbreken.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Kees ’t Hart: ‘Deze roman is een soort clownsnummer’
Kees ’t Hart (1944) schreef een satire op de wereld van kunstsubsidies en toneelfestivals. „Ik heb lappen tekst aan mijn vrouw laten lezen met de vraag of het niet te grappig werd.”
Door Sebastiaan Kort. Lees meer.

Samuel Beckett is de baarlijke duivel
We weten niet of de donkere dagen nog een dijenkletser opleveren, maar voorlopig is Teatro Olimpico van Kees ’t Hart de geestigste roman van 2014. Met ruime voorsprong.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

In het echt valt iedereen tegen
Ontheemden bevolken de romans van Philip Huff en Thomas Heerma van Voss. Bij Huff weet een late twintiger niet hoe hij uit het leven moet komen, bij Heerma van Voss zijn het veelal vroege twintigers die niet weten hoe ze het echte leven ín moeten.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Iedereen wil meedoen aan de heksenjacht
Een vlotte roman van Jannetje Koelewijn over de hogere regionen van het zakenleven laat zien hoe geen van al die ogenschijnlijk keurige burgers uiteindelijk de volle waarheid blijkt te spreken.
Door Janet Luis. Lees meer.

Een monument voor het Amsterdam van de jaren 70
Gerespecteerd en gearriveerd is Manuel de Witte, de kunstenaar die centraal staat in het romandebuut van journalist Henk Spaan (1948). Maar van diepzinnige analyses van zijn werk moet hij ook op hoge leeftijd nog weinig hebben.
Door Sebastiaan Kort. Lees meer.

Zonder menselijkheid dreigt de hel
Uit twee boeken van Vasili Grossman, die voor het eerst in het Nederlands zijn vertaald, blijkt opnieuw zijn ontgoocheling over het communistische regime waar hij als schrijver zoveel aan te danken had.
Door Michel Krielaars. Lees meer.

Het is het kapitalisme, sukkel!
Klimaatontkenners die claimen dat de opwarming van de aarde een complot is om rijkdom te herverdelen, zijn niet paranoïde. Ze letten juist goed op, aldus Naomi Klein.
Door Mars van Grunsven. Lees meer.

Fakking ultiem, tot de tsunami
Overspoeld, de jeugdroman die de geprezen jeugdboekenschrijver Gideon Samson baseerde op het leven van de 18-jarige Julius ’t Hart. Het is het nieuwste, twaalfde deel in de Slashreeks, waarin schrijvers romans maken van de levensverhalen van bestaande jongeren.
Door Thomas de Veen. Lees meer.

Abonnees kunnen de hele Boekenbijlage hier inzien.

    • Roderick Nieuwenhuis