Ig Nobelprijs naar neusspek en ijsbeerpak

Kun je echt uitglijden over een banaan? Zijn rendieren bang voor mensen in ijsbeerpak? Het is echt onderzocht. Én bekroond.

Foto’s Thinkstock

Wetenschap is soms serieus bizar, en dat wordt ieder jaar gevierd met de uitreiking van de Ig Nobelprijzen in een zaaltje aan de Harvard universiteit. Vannacht zijn deze vrolijke wetenschapsprijzen van het tijdschrift Annals of Improbable Research voor de 24e keer uitgereikt. Winnende wetenschappers deden onderzoek naar bananenschillen en spekreepjes tegen hardnekkige bloedneuzen. Onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en dan aan het denken zet, volgens de organisatoren.

De Ig Nobelprijs voor voedingsleer gaat naar Spaanse onderzoekers die uit babypoep bacteriën isoleerden waarmee ze probiotische worstjes kunnen maken. De kunstprijs is voor Italiaanse onderzoekers die lieten zien dat proefpersonen die naar mooie schilderijen kijken minder pijn voelen als er met een laserstraal op hun hand geschoten wordt. Bijna bij uitzondering zijn er dit jaar geen Nederlandse winnaars. Eén Nederlandse winnaar kreeg ooit eerst een Ig Nobel en later een echte Nobelprijs: André Geim. Voor het laten zweven van een kikker de Ig Nobelprijs en de Nobelprijs voor de ontdekking van grafeen.

    • Lucas Brouwers