Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Google hoeft crimineel verleden van Nederlandse man niet te ‘vergeten’

Het Google-logo op het hoofdkantoor in New York.
Het Google-logo op het hoofdkantoor in New York. Foto EPA/ Andrew Gombert

Google hoeft geen zoekresultaten aan te passen die verwijzen naar het verleden van een Nederlandse man die veroordeeld is tot zes jaar gevangenis voor het uitlokken van een (niet gepleegde) huurmoord. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam bepaald in een kort geding dat tegen het internetbedrijf was aangespannen. Het vonnis werd vandaag gepubliceerd.

De persoon in kwestie beriep zich op het ‘recht vergeten te worden’ en wilde dat Google links verwijderde die onder meer verwezen naar de beoogde huurmoord. Google moet in de EU mensen in staat stellen hun naam te zuiveren in de zoekmachine – door links naar irrelevante, verouderde informatie los te koppelen van hun persoonsnaam. Dat was volgens de rechter nu niet het geval:

“Negatieve publiciteit als gevolg van een ernstig misdrijf is juist blijvend relevant.”

Het ging niet alleen om links naar artikelen, maar ook om de autocomplete-functie, die zoekresultaten aanvult zodra je begint te typen. Tik je de naam van de persoon in, dan verschijnt de naam Peter R. de Vries, de misdaadverslaggever die de persoon ontmaskerde. Tot nu toe hebben 130.000 Europeanen gevraagd om links uit Google Search te verwijderen, waarvan 7.000 in Nederland.