Hennis: nog geen besluit over F-16’s - Frankrijk voert eerste aanvallen uit

Franse straaljagers van het type Rafale hebben vanochtend voor het eerst stellingen van IS in Irak aangevallen. Foto EPA/LUCAS DOLEGA

Minister Hennis van Defensie zegt dat er nog geen besluit is genomen over de inzet van Nederlandse F-16’s tegen Islamitische Staat in Irak. Ondertussen heeft de Franse luchtmacht vanochtend voor het eerst luchtaanvallen uitgevoerd op IS.

Er moet eerst meer bekend zijn over de strategie en de planning voor er beslist wordt over een Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen IS. Minister Hennis:

“Het plaatje moet volledig zijn.”

Aanvankelijk leek het erop vandaag een beslissing genomen zou worden over de inzet van Nederlandse F-16’s in Irak, maar minister Hennis ontkende dat vervolgens omdat ‘we nog niet in de besluitfase zitten’. Volgens de Volkskrant wordt er gedacht aan de inzet van vier F-16’s, een KDC-10 tankvliegtuig en honderd militairen.

Er is al wel een team planners vanuit Nederland naar het hoofdkwartier van het Amerikaanse leger in Florida gestuurd om de opties te bekijken voor een bijdrage.

Frankrijk nu ook actief

Daarnaast voerde Frankrijk vanochtend voor het eerst een aanval uit op IS in Irak. Het doelwit - een depot- is ‘volledig vernietigd’. Dat meldt het Elysée zojuist:

Twitter avatar Elysee Élysée Ce matin à 9h40 nos avions Rafale ont mené une première frappe contre l’organisation #Daech en #Irak http://t.co/bpQig9H4nz

Volgens AP zullen de aanvallen de komende paar dagen doorgaan.

President Hollande had gisteren al aangekondigd dat Frankrijk ‘spoedig’ zou overgaan tot luchtaanvallen op IS. De Iraakse regering had een verzoek ingediend voor de aanvallen. Frankrijk voerde eerder al verkenningsvluchten uit boven Irak vanuit de Verenigde Arabische Emiraten om de eerste doelwitten te identificeren.

Hollande liet gisteren verder weten dat er in Syrië, waar IS ook een stevige machtsbasis heeft, voorlopig geen luchtaanvallen worden uitgevoerd. De Amerikaanse strategie die vorige week bekend werd, voorziet erin dat op termijn IS ook daar wordt aangepakt.

    • Philippus Zandstra