Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

FC Sevilla is heel wat maatjes te groot

Feyenoord ging naar Spanje om zelfvertrouwen te tanken voor de klassieker zondag tegen Ajax. Dat mislukte, door de afgetekende nederlaag.

Kopduel tussen Feyenoord-verdediger Miguel Nelom (links) enStephane Mbia van Sevilla.
Kopduel tussen Feyenoord-verdediger Miguel Nelom (links) enStephane Mbia van Sevilla. Foto ANP

De restaurants naast het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán hadden de deuren al vroeg op slot gedaan. Uit voorzorg. Maar toen het legioen van Feyenoord een half uur na de kansloze nederlaag tegen FC Sevilla (2-0) werd losgelaten bleek de angst ongegrond. Totale gelatenheid heerste gisteravond bij de trainer, de spelers en de aanhang van Feyenoord. „We zijn in de tweede helft gewoon overklast”, zo vatte coach Fred Rutten het gevoel samen. „Het verschil met FC Sevilla is heel erg groot.”

Feyenoord had vooraf een nederlaag bij de winnaar van de laatste Europa League eigenlijk al ingecalculeerd. Technisch-directeur Martin van Geel vindt dat Feyenoord op nationaal niveau mee moet om de landstitel, maar op het internationale podium zijn de ambities zeer bescheiden. Genieten, leren. Dat zijn de sleutelbegrippen in de Europa League. En tegen FC Sevilla had Feyenoord zelfvertrouwen willen winnen in aanloop naar de klassieker van zondag in de Kuip tegen Ajax. Maar zelfs dat laatste lukte dus niet.

Het was al tekenend dat Rutten een dag voor het duel met FC Sevilla openlijk stelde dat de topper tegen Ajax voor hem belangrijker was. Met zo’n instelling was Feyenoord zelfs voor het veredelde B-elftal van Sevilla geen partij. De ploeg van de hypernerveuze succescoach Unai Emery hoefde geen moment voluit de gaan om de overwinning voor zich op te eisen. Twee rake vrije trappen – het handelsmerk van Sevilla – waren voldoende voor een zege en een gedeelde koppositie in Groep G. Standard Luik won gisteren eveneens met 2-0 van NK Rijeka.

Overleven

Het huidige Feyenoord is nog zeer ver verwijderd van de Europese subtop en teert qua naam op resultaten uit het verleden. Twaalf jaar geleden won de Rotterdamse club de UEFA Cup – de voorloper van de Europa League – maar nu zou overleven in de groepsfase al als een uitstekend resultaat gezien worden. Sterker nog; toen Feyenoord zich eind augustus tegen het volstrekt onbekende FC Zorja Loehansk op het nippertje plaatste voor het hoofdtoernooi ontplofte de Kuip al bijna. Dat was Feyenoord sinds 2008 al niet meer gelukt.

Toch was het pijnlijk te zien hoe machteloos Feyenoord was tegen een Spaanse subtopper. Rutten dacht dat FC Sevilla met een 4-4-2-systeem, waarin de snelle aanvallers Ruben Schaken en Elvis Manu voorin stonden, het beste bestreden kon worden. Het maakte eigenlijk niet uit met welke tactiek Feyenoord aan het duel met de nummer drie van Spanje zou beginnen. FC Sevilla is in alles meer dan een maatje te groot voor Feyenoord. Doelman Kenneth Vermeer verwoordde het zo: „Je krijgt het gevoel dat je me ze mee kunt spelen, maar uiteindelijk is dat niet zo.”

Vermeer probeerde de afgelopen jaren als keeper van Ajax met de Amsterdamse club tevergeefs te overwinteren in de Champions League, maar met Feyenoord moet hij nu ook persoonlijk zijn sportieve ambities bijstellen. Na afloop van de wedstrijd werd Vermeer door zijn trainer en ploeggenoten gecomplimenteerd voor zijn eerste internationale optreden voor Feyenoord. „Als hij niet zo goed had gekeept, dan had de uitslag veel hoger uit kunnen vallen”, zo zei aanvoerder Jordy Clasie vlak voor middernacht.

Opgelucht

Feyenoord mocht inderdaad nog opgelucht ademhalen dat FC Sevilla met name in de tweede helft slordig met de kansen omging. Bij Sevilla haalden ze de schouders erover op. Maar voor de thuisclub was het duel eigenlijk een verplicht nummer. In de hoofdstad van Andalusië keken ze liever vooruit naar de streekderby van komende zondag in en tegen Córdoba. Dan zal coach Unai Emery waarschijnlijk wel voor zijn sterkste elftal kiezen. Zoals hij dat vorig jaar in de eindfase van de Europa League ook deed.

Zo geldt dus eigenlijk zowel voor Feyenoord als voor FC Sevilla dat op dit moment de Europa League ondergeschikt is aan de nationale competitie. Met als verschil dat de huidige nummer veertien van de eredivisie nog wel beseft dat met deze selectie een internationale prijs onmogelijk te winnen valt. FC Sevilla heeft daarentegen bewezen dat het de Europa League wél kan veroveren, maar strijdt in de Primera División achter Real Madrid en Barcelona slechts mee om de titel ‘best of the rest’. Kampioen van Spanje worden is een utopie.

Het eredivisieseizoen is pas vijf speelrondes onderweg, maar de kans dat Rutten met dit Feyenoord het eerste kampioenschap sinds 1999 binnenhaalt lijkt al even onwaarschijnlijk als een landstitel voor FC Sevilla. Rutten was er niet bang voor dat de nederlaag van gisteren doorwerkt op zijn ploeg. „Een klassieker staat op zich”, zo sloot de trainer de verloren avond in Sevilla af met een cliché.

De nederlaag tegen Sevilla zorgde voor gelatenheid, maar Feyenoord kan alleen met een resultaat tegen Ajax voorkomen dat de stemming zondag niet omslaat in een crisissfeer.