Extra MH17-onderzoekers keren terug naar Nederland

De rampplek in Oost-Oekraïne, gefotografeerd op 9 september.
De rampplek in Oost-Oekraïne, gefotografeerd op 9 september. Foto Reuters/Marko Djuricia

De dertig extra MH17-onderzoekers komen weer terug naar Nederland. De rampplek is momenteel niet veilig genoeg om te onderzoeken, zo zei premier Mark Rutte vanmiddag. Er blijft een team van twintig man aanwezig.

“Het is op dit moment simpelweg niet verantwoord om mensen het veld in te sturen”, aldus Rutte. De ambitie is nog steeds om terug te keren zodra de omstandigheden dat toelaten. Het extra personeel heeft de afgelopen week nuttig werk verricht. Dat maakt het mogelijk om zodra het mogelijk is om ‘in hele korte tijd’ naar de rampplek te gaan, zo verklaarde de premier.

Nederland stuurde afgelopen week dertig extra onderzoekers naar Charkov, richting de plek van het in juli neergestorte vliegtuig MH17 in Oost-Oekraïne. Wegens het staakt-het-vuren tussen Kiev en de rebellen zag de overheid een kans dat het gebied veilig genoeg zou zijn om het onderzoek te hervatten.

Er waren hiervoor al vijftien onderzoekers gestationeerd in Charkov. De Nederlandse regering had nog geen garanties gekregen dat het team naar de rampplek zou kunnen afreizen. Nu blijkt dat daar op dit moment geen mogelijkheid toe is.