Wat vindt Hanna een goede film? En Joris? En Femke?

Foto ANP

Ver voordat zo’n beetje iedereen online tv en film kijkt, droomt actrice Hanna Verboom er al van. Tien jaar geleden had ze het idee al, half oktober is het eindelijk zover: haar videoplatform Cinetree gaat online. Tien films per maand voor 4,99 euro. Geselecteerd door bekende ‘verhalenvertellers’, oftewel curatoren, zoals journalist Joris Luyendijk, Femke Halsema en actrice Halina Reijn. En het mooiste volgens de initiatiefneemster? “Dat we van de opbrengst ook nog eens nieuwe films gaan maken.”

1. Alwéér een nieuw videoplatform. Hoe gaat Cinetree zich onderscheiden?

“Mensen moeten het zien als een nieuw ding en niet vergelijken met Netflix. We willen uniek zijn in het zoeken van bijzondere films. Een voorbeeld: Als je naar een boetiekje gaat, hangen daar vijf jurken aan hangertjes. De omgeving is prachtig en er is aandacht besteed aan de presentatie. Dat is een verschil met winkelen in een outletstore. Daar hangen honderden jurken. Het is goedkoper en er is meer keus, maar in de boetiek ga je anders kijken naar het product dat er is. ”

2. Wat is de rol van de curatoren? Is het een manier om publiek te bereiken?

“Dat is tweeledig. We zijn een ‘social business’, ons platform is ontstaan vanuit liefde voor de film en niet zozeer vanuit een commercieel oogpunt. De curatoren voelen dezelfde liefde voor een goed verteld verhaal en willen hun naam aan het concept verbinden. Maar ik zal niet ontkennen dat bekende namen natuurlijk goed werken.”

3. Zijn de curatoren vrij in hun keuze?

“We hebben het gedachtegoed van Cinetree uitgelegd en hen vervolgens de vrijheid gegeven om zelf films te selecteren. Alles kan: van blockbusters als Intouchables tot klassiekers als Magnolia en onbekende documentaires of een film van Omar Sharif uit 1961 die niet online te vinden is.”

4. Aanvankelijk zou Cinetree gefinancierd worden met crowdfunding. Waarom toch niet?

“Met crowdfunding ligt de focus op ‘we moeten de leden hebben, anders gaan we het niet redden’. Maar we geloven in ons concept. Iedereen die meewerkt, doet dat voor een habbekrats. Voor het opzetten van Cinetree hebben we nu een investeerder, maar we hopen binnen een paar maanden naar de tienduizend abonnees te gaan. Dan hebben we de kosten voor de filmrechten gedekt en kunnen we zelf een film gaan maken.”

5. Wat verwacht je van de lancering?

“We weten natuurlijk nooit of het aanslaat, maar het is een avontuur. Ik vind het zelf zo prachtig wat we hebben gemaakt, ik zou er zeker twee keer zoveel geld voor over hebben per maand. En als het goed gaat, zou ik ook wel willen uitbreiden naar het buitenland.”

    • Marloe van der Schrier