Sport

Dragqueens moeten van Facebook hun echte naam gebruiken

Serious drag queen smoking cigarette on green background
Serious drag queen smoking cigarette on green background Foto iStock

Ze heten Sister Roma, Heklina, BeBe Sweetbriar en LilMiss HotMess. Althans, zo noemen ze zichzelf. Maar hun geboortecertificaat zegt iets anders. En dus wil Facebook er niets van weten.

Gisteren werd een woedende groep travestieten voor een gesprek uitgenodigd op het hoofdkantoor van Facebook in Menlo Park, Californië. Aanleiding: het besluit van Facebook deze week om de accounts van honderden travestieten te verwijderen, omdat deze in strijd zijn met het ‘naambeleid’ van Facebook.

Facebooks namenbeleid

De gebruiksvoorwaarden van het sociale netwerk schrijven voor dat “de naam die je gebruikt je echte naam moet zijn, zoals deze wordt weergegeven op je creditcard, je rijbewijs of je ID-kaart”, zo staat te lezen op de site. LilMiss HotMess zou zich dus onder haar geboortenaam Harris David moeten registreren. Sister Roma als Michael Williams.

Waarom? Facebook staat voor een ‘open en verbonden wereld’, zoals oprichter Mark Zuckerberg het graag omschrijft. De kern van zijn filosofie: als iedereen zoveel mogelijk echte informatie deelt met anderen, komt dit een betere wereld ten goede. Het gebruik van ‘echte namen’ is daarbij essentieel. Facebook: “Het is voor gebruikers verplicht hun echte naam op te geven, zodat je altijd weet met wie je contact maakt. Zo kun je ons helpen de community veilig te houden.”

Petitie

Ondanks een online petitie, met al bijna 25.000 handtekeningen, besloot Facebook bij zijn standpunt te blijven. De dragqueens krijgen twee weken de tijd om hun naam te veranderen, anders wordt hun profiel verwijderd. Tot woede van de travestieten. “Er is een verschil tussen anonieme profielen en profielen met een andere naam”, zei Sister Roma tegen nieuwssite TechCrunch. “Wij hebben een identiteit. We moeten staan voor onze namen.”

Wat wél mag, volgens de Facebook- reglementen: een artiestenpagina aanmaken en op die plek een artiestennaam gebruiken. Bono en Lady Gaga mogen een fanpagina onder hun artiestennaam aanmaken, maar moeten op hun persoonlijke pagina hun geboortenaam gebruiken.

Nep-Biebers

Het ‘echte naam’-beleid van Facebook ligt al langer onder vuur. Zo ontbreekt een consequente controle: Facebook barst van de nep-Justin Biebers en valse Lady Gaga-profielen. Ter verdediging: het is ook bijna niet bij te houden. Volgens Facebook is 5 tot 6 procent van de nieuw aangemaakte profielen nep. Facebook heeft 1,3 miljard gebruikers.

Met sommige échte namen blijkt Facebook moeite te hebben. Voor Chase Nahooikaikakeolamauloaokalani Silva uit Hawaii bleek het onmogelijk een profiel bij Facebook aan te maken: “too many repeating characters”, oordeelde de Facebook-computer. Hij kortte zijn naam maar in tot Chase N. Silva. Toen mocht het wel.