Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Demonstratie Pro Patria in Den Haag gaat niet door

Demonstranten tijdens de 'Mars van de Vrijheid' op 10 augustus. Ze protesteerden tegen IS. De demonstratie werd georganiseerd door Pro Patria.
Demonstranten tijdens de 'Mars van de Vrijheid' op 10 augustus. Ze protesteerden tegen IS. De demonstratie werd georganiseerd door Pro Patria. Foto ANP/ Bart Maat

De geplande grote demonstratie van Pro Patria, een extreemrechtse groep, in Den Haag gaat morgen niet door. Dat heeft de groep op Facebook bekendgemaakt.

Pro Patria wilde oorspronkelijk door de Schilderswijk lopen, maar daarvoor kreeg de groep geen toestemming. Het mocht wel op een andere plek in de stad, de Koekamp, maar die demonstratie is nu ook van de baan. “Stilstaan op een grasveldje zet geen zoden aan de dijk”, schrijft de organisatie.

De hele verklaring:

Besluit over demonstraties AFA en NVU bekrachtigd

De Anti-Fascistische Aktie (AFA) en de Nederlandse Volks-Unie (NVU) wilden ook in de Schilderswijk protesteren, maar dat liet burgemeester Van Aartsen niet toe. De rechter motiveerde vandaag een besluit van woensdag om de demonstraties daar te verbieden en zei dat Van Aartsen terecht had besloten de AFA te laten uitwijken naar het Plein 1813 en de NVU naar de Koekamp.

Gisteren cancelde Muslim Defence League Holland een geplande demonstratie vanwege bedreigingen.

Voor morgen stond in eerste instantie in Den Haag naast demonstraties van de AFA, de NVU en de MDL een demonstratie van GeenStijl gepland.

Rellen

Eerdere protesten in de Haagse Schilderwijk liepen uit op rellen. Zo werden er op 10 augustus agenten en journalisten belaagd toen tegendemonstranten bij een protest van Pro Patria met stenen gooiden. Toppunt was de pro-Gaza-demonstratie op 24 juli, waar met zwarte jihadvlaggen werd gezwaaid en de leus “dood aan de Joden” klonk.

In de veelbesproken buurt zijn de mensen het zat, schrijft onze correspondent Christiaan Pelgrim vandaag in NRC Handelsblad:

“Terwijl vooral ondernemers in de wijk de betogingen zat zijn. Het imago van de wijk wordt geweld aangedaan, terwijl slechts een deel van de IS-aanhangers en hooguit een enkele Pro Patria-aanhanger daar woont.

Intussen speelt in die wijk – waar 85 procent van de 35.000 inwoners van niet-westerse afkomst is – nog iets anders. Een deel van de bewoners wantrouwt de politie: die zou etnisch profileren en onnodig geweld gebruiken.”

Lees het hele artikel van onze correspondent vandaag in NRC Handelsblad. Abonnees lezen het gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.