Defensietolk alsnog uitgezet naar Afghanistan

De Afghaanse defensietolk Abdul Ghafoor Ahmadzai wordt alsnog uitgezet. „Het enkele feit dat iemand (...) voor een Nederlandse missie heeft gewerkt, is onvoldoende”, schrijft staatssecretaris Fred Teeven (Immigratie, VVD) vanochtend aan de Tweede Kamer.

Ahmadzai deed vorige maand zijn verhaal in deze krant. De 31-jarige Afghaan werkte jaren voor Nederland en de Verenigde Staten in Afghanistan. Hij vluchtte in 2010 nadat zijn broer was vermoord en hij zelf werd bedreigd. Nadat zijn asielaanvraag in Noorwegen was afgewezen, kwam hij naar Nederland. De IND wilde zijn zaak niet in behandeling nemen, omdat het binnen Europa niet mogelijk is in twee landen asiel aan te vragen. In „bijzondere individuele omstandigheden” kan daar echter een uitzondering op gemaakt worden.

Defensie erkent dat Ahmadzai in Uruzgan tolk voor de krijgsmacht is geweest en daarbij – geheel tegen het beleid van Defensie – in een BBC-reportage in beeld is gebracht. Teeven noemt dat „ongelukkig”.

Volgens de staatssecretaris „mag er vanuit worden gegaan dat Nederland na een inhoudelijke beoordeling tot een zelfde uitkomst zou zijn gekomen als Noorwegen”. Ahmadzai zal door de IND worden teruggestuurd naar Noorwegen, vanwaar hij kan worden uitgezet naar Afghanistan.

Ahmadzai is „verpletterd” door het bericht. „Als ik terug ga naar Afghanistan, zal ik sterven.”