De enige plek waar je echt Koreaans kunt barbecuen

Foto Olivier Middendorp

Anderhalf jaar geleden kreeg Amsterdam er een moderne Koreaan bij: Yokiyo op de Oudezijds Voorburgwal. Ingeklemd tussen de rode lampen en de bruine kroegen wordt op twee verdiepingen lekker gekookt, en vooral gebarbecued. Op barbecue zijn ze dol in Korea – Yokiyo is de enige plek in Nederland waar je traditioneel Koreaans kunt barbecuen. De zaak is het initiatief van twee jonge mannen die in de jaren ’80 uit Korea zijn geadopteerd en zij hebben het samen opgezet met de Nieuw-Zeelandse chef Jaymz Pool (Born2-cook, Wilde Zwijnen, Trouw).

We eten in het souterrain, boven kunnen de gasten zelf aan een grote tafel barbecuen, maar wij hebben liever dat de koks ons maaltje bereiden. Ver voor shared dining hip was, deden ze in Korea al niet anders en dus krijgen we alle gerechten en gangen tegelijk op schalen op tafel. Samen zullen we alles delen, leuk! We gaan van start met een handjevol kleine gerechten, allemaal vegetarisch (van 5,50 tot 7,50 per gerecht): een salade met gerookte paddestoelen met een knoflook-sojadressing, tofu ssam met peren-daikonpickles en lente-ui-gembersaus, gefrituurde dump-lings en Koreaanse pannekoekjes. We kunnen kort zijn over de starters: het is heerlijk, mooi op smaak, goed bereid en lekker licht.

Ook de hoofdgerechten komen snel op tafel, alles van de houtskoolgrill, en het is de bedoeling dat we de dungesneden vleesreepjes, vis of groente met rijst in de royale slabladeren vouwen en zo opeten. Het is nog lastig kiezen tussen de bulgogi (rib-eye), pork belly (buikspek) en kalbi (shortrib), maar we kiezen voor het laatste (23,50). Het is een regelrechte verrassing, zo lekker in sojasaus gemarineerd en verfijnd. Wel missen we een vingerkommetje – eten met stokjes gaat ons nog steeds niet goed af.

Op de vegetarische schotel (17,50) liggen tofu, paddestoelen, groene asperges, courgettes en kleine broccoli. De sesamolie geeft de groente een heerlijke smaak. De vis van de dag dorade (24,50), in z’n geheel met een zwarte bonenpasta gegrild, is een tikkie droog, maar wel smakelijk. De bijgerechten in kleine bakjes, banchans, geven het geheel het karakter van een echt feestmaal: spinazie, courgette, aubergine, taugé en natuurlijk kimchi. Een Koreaanse maaltijd zonder kimchi is ondenkbaar; de gefermenteerde witte kool (denk aan het proces van zuurkool maken) wordt overal bij gegeten. De pittigheidsgraad hangt af van de duur van het fermenteren: hoe langer de kool onder de deksel heeft gebroeid, hoe pittiger. De kimchisoep, het ultieme testgerecht met varkensvlees, tofu en kimchi, hebben we hier al eens eerder gegeten en goedgekeurd. Ook de Koreaanse zakenmannen die bij ons aan de lange tafel zaten waren enthousiast, al mocht het wat hun betreft nog wel wat pittiger. Wij blusten toen net een binnenbrandje – het is een kwestie van wennen dus.

Wat drinken we erbij? Kraanwater (gratis). Koreaans bier natuurlijk (4,- per glas). Huisgemaakte ice tea die echt naar thee smaakt. Een nipje soju, Koreaanse jenever (3,- per glas), maar er is ook een fatsoenlijke wijnkaart met een paar open wijnen die prima samengaan met de vaak gepeperde Koreaanse gerechten. We kiezen voor de Bellingham 2013 uit Zuid-Afrika (4,- per glas), een stevige blend van Chenin Blanc en aromatische Viognier, maar zien ook een mooie Gewürztraminer uit de Alto Adige (36,50 per fles) op de kaart staan die zeker goed bij de gerechten zou passen.

Het dessert is chocolade-gembermousse met een snuf chilipeper (7,-), een spannend toetje met een lekkere bite, maar van de misopeer (7,-) zijn we minder gecharmeerd, omdat de smaken niet bij elkaar lijken te passen.

Yokiyo is een gezellige zaak waar veel jonge mensen én Koreanen komen, waar ze lekker koken en grillen en slechts een paar minpunten opvallen. De akoestiek beneden is beroerd en als het vol zit (en dat zit het vaak) is het een lawaaibak. De koks in de open keuken houden van stevige muziek en gaandeweg de avond gaat de volumeknop steeds verder open. Dat begint te storen. En verder zijn de houten banken keihard, dus als je van plan bent wat langer te blijven zul je dat voelen ook. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een kussentje meenemen.

    • Petra Possel