Dankzij jou geen miljardenverliezen meer voor Vestia. En Rochdale. En Woonbron.

Foto Bloomberg

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Senior Toezichtanalist
Bedrijf: Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), de financiële toezichthouder op de woningcorporaties.
Wat opvalt aan de vacature: De toekomst van het CFV kent “uitdagingen” en “onzekerheden”

Wat doe je dan eigenlijk?

Ervoor zorgen dat financiële wantoestanden zoals bij Vestia en Rochdale niet meer voor komen. Een nieuw derivatendebacle? Verloren miljoenen door verkeerde investeringen? Jij moet dergelijke risico’s al ver van tevoren zien aankomen. “Early warnings”, noemt afdelingsmanager Bas Jelier dat. “Wat wordt de volgende bermbom?”

Samen met twee andere senior analisten ontwikkel je de manier waarop CFV woningcorporaties beoordeelt, aan de hand van de informatie die het van die corporaties ontvangt. En door alert te zijn op wat de markt doet. Gaat de rente mogelijk hard stijgen of juist verder dalen? Dreigen de huren in te storten?

Dat niet alleen. Als het aan het kabinet ligt, worden de activiteiten van corporaties vanaf volgend jaar gesplitst in sociaal en commercieel vastgoed. Zij moeten daartoe een voorstel indienen bij CFV. Jelier: “Daar moet een beoordelingsmethode voor worden ontwikkeld.” Door jou.

Wat verdient dat?

Maximaal 6.726,01 euro bruto per maand. Met vakantiedagen, een dertiende maand. “Geen bonus”, voegt Jelier meteen toe. “We hebben een beloning voor bijzondere prestaties, maar die is minimaal in vergelijking met het bedrijfsleven.”

Waarom zoeken ze iemand?

Na de Vestia-affaire is ook bij CFV het nodige veranderd. Een reorganisatie, meer toezichtsterreinen, meer bevoegdheden. “Het toezicht moet strakker en scherper”, zegt Jelier. “Vroeger constateerden we zaken pas achteraf. Nu focussen we op vroegtijdig signaleren en ingrijpen.”

Wat voor collega moet je zijn?

Eentje die “analytisch sterk” maar vooral ook “scherp” is. “We hebben een bepaalde blik op de sector”, zegt Jelier. “Het is belangrijk dat je je van die gekleurdheid bewust bent.” Een vorige baan op het ministerie van Financiën of bij De Nederlandsche Bank (DNB) is handig.

“Daar zijn ze gewend op een andere manier naar risico’s en verdienmodellen te kijken. Die weten, ‘dit kan er ook gebeuren op de markt’. Derivaten bijvoorbeeld, daar hielden wij echt onvoldoende rekening mee.”

Iemand die bovendien uit cijfers en Excel-bestanden een coherent en vlot verhaal weet te maken. Voor de minister, DNB, corporatie-topmannen, de veertig andere werknemers van CFV. Jelier: “Je bent niet alleen een onderzoeker achter zijn computer.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

De parlementaire enquête mag dan bijna zijn afgelopen, rustig is het nog lang niet in de sector. Financieel krijgen corporaties het zwaar. Door de verhuurdersheffing, de saneringsheffing (à 460 miljoen euro) om Vestia overeind te houden. En dan is er nog het risico op nieuwe financiële “rommelproducten.”

Ondertussen bereidt het kabinet allerlei herzieningen voor. Zo wil minister Stef Blok van Wonen CFV rechtstreeks onder zijn ministerie plaatsen, iets waar de toezichthouder op tegen is. “De dadendrang van de minister mag niet ten koste gaan van onze onafhankelijke positie”, zegt Jelier.

Maar zegt hij ook, er verandert ten minste wel echt wat. Hoe precies, dat moet gaan blijken. “Je moet dus wel iemand zijn die zich lekker voelt bij onzekerheden.” Genoeg te doen, in ieder geval.

    • Eva Oude Elferink