China investeert fors in ‘vijand’ India

Het eerste bezoek in acht jaar van een Chinese president aan India werd een succes, ondanks een hardnekkig grensgeschil

De Indiase premier Modi (links) loopt met de Chinese president Xi Jinping (rechts) langs een folkloristische optreden in het Indiase Ahmedabad.
De Indiase premier Modi (links) loopt met de Chinese president Xi Jinping (rechts) langs een folkloristische optreden in het Indiase Ahmedabad. Foto Reuters

De twee Aziatische grootmachten China en India tekenden twaalf economische overeenkomsten, waarvan de belangrijkste voorziet in een Chinese investering van 20 miljard dollar in India’s infrastructuur in een periode van vijf jaar. De economische samenwerking vormt een „mijlpaal”, aldus internationale waarnemers, aangezien India en China elkaar over het algemeen beconcurreren over invloed in de Indische Oceaan-regio.

Jinpings komst wordt gezien als een kans om de relaties grondig te verbeteren, want beide nieuwe leiders hebben nog een flinke regeringstermijn voor zich. Dat is ook internationaal van belang, omdat zij landen besturen waar samen 2,5 miljard mensen wonen: een derde van de wereldbevolking. Jinpings bezoek is bovendien een signaal dat China behoefte heeft aan een „herstart”. „Als wij spreken met één stem, luistert de wereld”, zei Jinping, die duidelijk maakte dat China India’s streven naar meer invloed in de Veiligheidsraad steunt. Xi wil ook dat India volwaardig lid wordt van de Shanghai Cooperation Organisatie, een regionaal veiligheidspact.

Met de geplande aanleg van twee grote industriële parken in Gujarat en Maharashtra komen de Chinese investeringen uit op ongeveer 30 miljard dollar. Minder dan de 33 miljard dollar die de Japanse premier Shinzo Abe eerder deze maand tijdens een bezoek van Modi aan Tokio beloofde te investeren in India.

In de gezaghebbende Indiase financiële krant The Economic Times werden de Chinese 20 miljard dollar „slechts een druppel” genoemd, in vergelijking met de rode cijfers op de handelsbalans. Het handelstekort van India zou in zes jaar zijn opgelopen tot 169 miljard dollar (de bilaterale handel bedraagt zo’n 66 miljard per jaar). Dat pijnpunt werd verzacht met een verdrag over soepeler markttoegang voor Indiase farmaceutische en agrarische producten.

Voor Chinese bedrijven, zeker op het gebied van treinentechnologie, biedt India enorme mogelijkheden. Een van de verdragen behelst het moderniseren van treinstations en het aanleggen van hogesnelheidslijnen. Chinese media benadrukken echter dat handel en de aanleg van infrastructuur in India minder soepel gaan dan in China. Echt warm lijken Chinese ondernemers nog niet te lopen.

Belangrijk was het vergezicht dat de Chinese president schetste. Hij zei door een nieuwe samenwerking met India „een Aziatische eeuw van welvaart en vernieuwing” dichterbij te willen brengen. De laatste dag van Jinpings bezoek werd beheerst door Indiase beschuldigingen dat duizend Chinese militairen Indiaas gebied waren binnengedrongen in de betwiste Ladakh-regio in de Himalaya. Premier Modi bracht herhaaldelijk zijn „ernstige zorgen” over.

Jinping reageerde bedaard met de mededeling dat hij wil samenwerken om vrede en rust in de grensgebieden te handhaven.

Uiterst pragmatisch en praktisch als Chinezen zijn, worden politieke en economische zaken streng van elkaar gescheiden. Chinese media pakten groot uit met Jinpings toezegging over het oplossen van de grensgeschillen. Die kunnen na de robuuste commentaren van Modi uitgelegd worden als een Chinese knieval. Maar of dat werkelijk zo is moet blijken als de onderhandelingen op ministerieel niveau worden hervat.

    • Joeri Boom
    • Oscar Garschagen