Cameron wil beloftes over meer bevoegdheden voor Schotland nakomen

De Britse premier David Cameron gaat werk maken van zijn belofte om Schotland meer bevoegdheden te geven, “wanneer er daar een nieuw parlement komt”. Dit zei hij in een toespraak na de definitieve overwinning voor het ‘nee’-kamp bij het onafhankelijkheidsreferendum.

De Britse premier David Cameron spreekt de pers toe nadat Schotse stemmers 'nee' hebben gezegd tegen onafhankelijkheid. Foto AFP/ Carl Court

De Britse premier David Cameron gaat werk maken van zijn belofte om Schotland meer bevoegdheden te geven, “wanneer er daar een nieuw parlement komt”. Dit zei hij in een toespraak na de definitieve overwinning voor het ‘nee’-kamp bij het onafhankelijkheidsreferendum. De eerste conceptwetten die dit mogelijk maken worden in januari gepubliceerd.

Hij zei volgens persbureau Reuters te hebben gesproken met partijleider Alex Salmond van de Scottish National Party (SNP) en maakte bekend dat de partij bij nieuwe gesprekken over meer bevoegdheden zal aanschuiven. Niet alleen Schotland zijn nieuwe bevoegdheden in het vooruitzicht gesteld, ook Wales en Noord-Ierland zijn die beloofd:

“Net als dat Schotland onafhankelijk in het eigen parlement zal gaan stemmen over hun belastingissues, hun uitgaven en welvaart, zo zal Engeland dat ook, net als Wales en Noord-Ierland.”

Er is volgens Cameron nu een “uitgelezen kans” om de manier waarop het Verenigd Koninkrijk geregeerd wordt te veranderen.

“Het is tijd voor ons Verenigd Koninkrijk om bij elkaar te komen en verder te gaan.”

Beslecht voor een generatie

Het debat over de Schotse onafhankelijkheid is volgens Cameron beslecht “voor een generatie”:

“Er kan geen onenigheid over zijn, het kan niet overgedaan worden: we hebben de wil van het Schotse volk gehoord.”

Clegg: signaal voor hervorming

Vicepremier Nick Clegg verzekerde net als Cameron dat de regering haar beloftes aan Schotland zal nakomen, schrijft Reuters. Het Schotse ‘nee’ is volgens hem een signaal dat er bredere grondwettelijke hervorming gewenst is in het Verenigd Koninkrijk. Hij zei blij te zijn met de keuze van de Schotse stemmers tegen onafhankelijkheid:

“Ik ben ontzettend verheugd dat de Schotse bevolking deze gewichtige beslissing heeft genomen om onze familie van naties voor toekomstige generaties te beschermen. We moeten nu het radicale pakket van nieuwe bevoegdheden voor Schotland volledig en op tijd afleveren. Dit referendum markeert niet alleen een nieuw hoofdstuk voor Schotland binnen het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor de bredere hervorming van het Grondrecht in de hele Unie.”

NAVO is blij met toespraak Cameron

Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, is blij dat Cameron heeft gezegd dat het Verenigd Koninkrijk een verenigd land blijft, schrijft Reuters.

“Het Verenigd Koninkrijk is een van de grondleggers van de NAVO en ik weet zeker dat het een belangrijke leidende rol zal blijven spelen bij het ervoor zorgen dat onze alliantie sterk blijft.”

De Verenigde Staten en andere bondgenoten hadden hun zorgen geuit over een mogelijke ‘ja’-stem. Het uiteenvallen van Groot-Brittannië zou een belangrijk lid van de NAVO zwakker hebben gemaakt. Het kernwapenarsenaal van Groot-Brittannië bevindt zich in Schotland.

Lees ook:

    • Frank Huiskamp