Binnenkort koop je boeken en gadgets op Amazon.buy

Closeup of buy now button on the keyboard Foto iStock

Geef je binnenkort je geld uit op Books.buy of Tablets.buy? Deze week gingen er weer een paar gewilde Top Level Domeinnamen (zoals .com of .nl) in de verkoop: de organisatie die ze uitdeelt, ICANN, veilde de rechten op populaire webextensies, zoals .vip en .tech. Populairst was .buy, daar had Amazon vijf miljoen voor over. Google viste overal achter het net.

Amazon has paid $4.6 million for exclusive use of the .buy domain name, beating Google and other internet giants in a domain auction.

Domain Name Wire reports, via The Next Web, that on Sept. 17, ICANN, the organization that controls the world’s domain names, held an auction to sell four hotly contested domains: .buy, .tech, .vip and .信息 (“Information” in Mandarin).

Companies looking to buy exclusive use of a new domain have to pledge to pay escalating amounts in order to progress through the rounds of an ICANN auction. Amazon won the right to use the .buy domain name after Google bowed out of the auction.

Google was also hoping to snap up the .vip domain name, but again it was outbid. Ireland-based domain reseller Minds + Machines bought .vip for just over $3 million.

 

    • James Cook