Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Banken maken weinig gebruik van nieuw leenprogramma ECB

Poging van Europese Centrale Bank om mkb-bedrijven aan krediet te helpen, lijkt vooralsnog niet te lukken.

Banken in de eurozone maken veel minder gebruik van de nieuwe goedkope leningen die de Europese Centrale Bank verstrekt dan verwacht. Gisteren maakte de ECB bekend dat banken voor 82,6 miljard euro hebben ingeschreven op de leningen. Analisten gingen vooraf uit van 100 tot 200 miljard.

Het in juni aangekondigde programma is bedoeld om de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf (mkb) in de eurozone vlot te trekken, in de hoop de economie een impuls te geven. Banken kunnen tegen een zeer lage rente voor vier jaar geld lenen bij de ECB, onder voorwaarde dat ze de kredietverlening aan het mkb verbeteren. Met name in de zuidelijke eurolanden krijgen kleine ondernemingen nu moeilijk een lening.

Tot 28 augustus konden banken zich inschrijven voor de eerste leningronde. Gisteren bleek dat 255 van de 382 banken die in aanmerking kwamen dit gedaan hebben.

Van de Nederlandse banken hebben alleen ING en ABN Amro gebruikgemaakt van de faciliteit. Hoeveel zij precies hebben geleend, is niet bekend. ABN zegt dat het maximaal 4,1 miljard zal lenen nu en bij de tweede ronde. ING maximaal 5,7 miljard. Naar alle waarschijnlijkheid komen beide banken niet in de buurt van die maxima.

Reden is volgens de banken dat er nog steeds onvoldoende vraag is naar krediet bij ondernemers.

Volgens ABN daalt het aantal kredietaanvragen van met name kleine midden- en kleinbedrijven bij de bank nog steeds. Die durven nog niet echt te investeren. „Wij kunnen het geld wel op de plank hebben liggen, maar ondernemers moeten het wel willen hebben”, aldus een woordvoerder.

Rabobank zei eerder niet mee te willen doen omdat investeerders dat als een teken van zwakte zouden kunnen ervaren. Bovendien zou de bank zelf over genoeg geld beschikken.

Voor de eerste twee rondes, nu en in december, stelt de ECB 400 miljard euro beschikbaar. In combinatie met het deze maand aangekondigde programma om verpakte leningen van banken op te kopen, is de ECB bereid haar balans met ongeveer 1000 miljard euro te verhogen. Door die leningen op te kopen wil de ECB banken meer ruimte bieden om nieuwe leningen te verstrekken.