Amsterdam wil 47 raambordelen sluiten wegens misbruik

Raamprostitutie in de Dollebagijnsteeg op de Amsterdamse Wallen. Foto ANP/Jerry Lampen

De gemeente Amsterdam wil de vergunning intrekken van Willem van der Meulen, uitbater van 47 ramen en daarmee één van de grootste exploitanten van raambordelen op de Wallen. Dat meldt Het Parool vanmiddag.

De uitbater van de ramen wordt geassocieerd met mensenhandel en uitbuiting, en het prostitutiebedrijf doet volgens de gemeente structureel te weinig doen om misstanden zoals gedwongen prostitutie te voorkomen. Zowel de gemeente als Van der Meulen bevestigen het nieuws tegenover de Amsterdamse krant.

Zeker drie prostituees slachtoffer van uitbuiting of mensenhandel

Uit gegevens van justitie heeft de gemeente geconstateerd dat zeker drie prostituees, maar waarschijnlijk ruim twintig, slachtoffer zijn geweest van uitbuiters of mensenhandelaren.

Amsterdam hanteert sinds juli vorig jaar strengere regels voor de prostitutiebranche. Peeskamerverhuurders zijn voortaan verplicht een intakegesprek te houden met prostituees waaruit moet blijken dat zij geen slachtoffer van mensenhandel zijn. Ook moet onder meer het bedrijfsplan garanties geven voor de veiligheid van de raamwerkers. Van der Meulen zou zich daar niet aan hebben gehouden.

De vergunningsweigering betekent niet dat de raambordelen direct sluiten. De voorgenomen weigering is nog niet definitief en de prostituees wordt de kans geboden zich op sluiting voor te bereiden. Daarbij krijgen ze hulp aangeboden. De exploitant kan nog een nieuwe aanvraag indienen. Die moet dan apart worden beoordeeld.

In Het Parool geeft de uitbater aan bezwaar te maken tegen het besluit van de gemeente, en zegt zo nodig naar de rechter te stappen om zijn gelijk te halen. (AC)

    • Nieuwsredactie