Amsterdam speelstad EK 2020 - halve finales en finale op Wembley

De Amsterdam Arena, waar tijdens het EK van 2020 drie groepswedstrijden en een achtste finale gehouden zuillen worden. Foto ANP/ Toussaint Kluiters.

Nederland mag drie groepswedstrijden en een achtste finale tijdens het EK van 2020 organiseren. De wedstrijden vinden plaats in de Amsterdam Arena. Dat heeft de UEFA vandaag bekendgemaakt.

De toewijzing betekent volgens KNVB-voorzitter Bert van Oostveen dat Oranje, mocht het zich plaatsen, twee thuiswedstrijden zal spelen. “Dat staat in het bid.”

De halve finales en finales vinden plaats op Wembley in Londen. München had zich volgens de secretaris-generaal van de voetbalbond, Gianni Infantino, teruggetrokken vlak voor de bekendmaking van de speelsteden, schrijft persbureau AFP. Waarom is onbekend. De Duitse stad krijgt wel drie groepswedstrijden en een kwartfinale. Hetzelfde ‘pakket’ krijgen ook Bakoe, de hoofdstad van Azerbajdzjan, Sint-Petersburg en Rome.

Kopenhagen, Boekarest, Dublin, Bilbao, Boedapest, Brussel en Glasgow krijgen net als Amsterdam drie groepswedstrijden en een achtste finale.

Opzet in 2012 besloten

De UEFA besloot in december 2012 om het EK van 2020 verspreid over verschillende Europese steden te houden in plaats van verspreid over één of twee landen. In januari 2013 werd bekendgemaakt dat de EK-eindronde in dertien steden gehouden zal worden.

Alle kandidaat-landen konden meedingen naar zogenoemde ‘pakketjes’, twaalf ‘normale’ waarin ze mee zouden dingen naar drie groepswedstrijden en één wedstrijd in de knock-outronde (achtste of kwartfinale) en één ‘pakket’ voor de halve finales en de finale. Elk land mocht één stadion kandidaat stellen.

Capaciteitseis

Er zat wel een eis qua stadioncapaciteit achter. Voor een wedstrijd vanaf de kwartfinales zouden stadions 60.000 mensen of meer moeten kunnen ontvangen. De Arena voldoet daar met zo’n 53.000 plaatsen niet aan, vandaar dat de KNVB een gooi deed naar groepswedstrijden en een achtste finale.

Het EK in 2020 wordt het tweede, na het volgende EK in 2016 in Frankrijk, waaraan 24 in plaats van 16 landen mee zullen doen.

    • Frank Huiskamp