Alibaba en de Acht Getallen

Foto Reuters

Beleggers van Londen tot Shanghai verwachten het: vandaag gaat het Chinese Alibaba dan eindelijk naar de beurs, in New York. Het moet de grootste beursgang ooit worden, of in ieder geval één van de grootste. Dit zijn de acht getallen die je moet kennen over de internetgigant.

4

De vier belangrijkste websites van Alibaba - dat nog het best te omschrijven is als een combinatie van Marktplaats, Amazon en Paypal - zijn Alibaba, Taobao, TMall en Alipay. Op Taobao bieden voornamelijk kleine Chinese handelaren hun waar aan, via Alibaba.com wordt ook veel internationaal zaken gedaan. Ze betalen Alibaba alleen om reclame te maken voor hun producten. Bij TMall betalen aanbieders wel voor het gebruiken van de website. Maar dat zijn dan ook grote spelers. Denk: Apple en Nike. Klanten betalen voor die producten via Alipay, het eigen betalingssysteem van Alibaba.

40

Alibaba is inderdaad vernoemd naar het Oosterse sprookje: Alibaba en de veertig rovers. Oprichter Jack Ma koos voor de naam omdat het internationaal gemakkelijk uit te spreken is. Een Nederlander, een Engelsman: ze kunnen het zonder erover te struikelen zeggen. En de symboliek is ook mooi, schrijft het bedrijf op de website:

“Alibaba brings to mind “open sesame”, representing that our platforms open a doorway to fortune for small businesses.”

De afkorting die het bedrijf op de beurs gaat gebruiken - BABA - kan in het Chinees ook uitgesproken worden als twee keer 8, en dat is weer een geluksgetal.

1,35 miljard

In China is álles groot. Het aantal inwoners: circa 1,35 miljard. En het aantal internetgebruikers groeide de laatste jaren aanzienlijk, nu circa 618 miljoen.

80

En dus is ook Alibaba een bedrijf van de grote getallen. Het bedrijf heeft circa 80 procent van de Chinese online detailhandel in handen, becijferde analistenbureau Morningstar.

14,5 miljard

Alibaba ontvangt jaarlijks 14,5 miljard bestellingen, zegt het bedrijf.

Beeld Alibaba

68

Een aandeel Alibaba gaat 68 dollar kosten, blijkt uit de ingediende prospectus. Met die prijs haalt het bedrijf met de beursgang zo’n 25 miljard dollar op; en is het in totaal rond de 168 miljard dollar waard.

9

Oprichter Jack Ma heeft nog 9 procent van het bedrijf in handen. Maar de grootste aandeelhouders zijn Yahoo (rond de 20 procent) en de Japanse miljardair Masayoshi Son, eigenaar van telecomgigant SoftBank (rond de 34 procent).

1999

In 1999 richtte oud-leraar Engels Jack Ma samen met achttien anderen Alibaba op. Het bedrijf, zo herhaalt Ma vaak, moet ten minste 102 jaar oud worden.

    • Annemarie Sterk