Alibaba en de 231 Miljard Dollar

Foto ANP

Na een luid “Sesam Open U” van Alibaba-oprichter Jack Ma (49) is zijn bedrijf, de grootste internetonderneming van de Volksrepubliek China, op spectaculaire wijze binnengehaald in de tempel van het kapitalisme. Kort na de openingsbel van de New York Stock Exchange steeg het debuterende aandeel BABA met 38 procent van de emmissieprijs van 68 dollar naar 93 dollar om zelfs even te pieken naar 100 dollar.

De beursgang, zo was het plan, moest minstens 21,8 miljard dollar ophalen. Dat doel werd al de dag voor de openingsbel bereikt: de vraag naar aandelen was veel groter dan het aanbod. Na de eerste notering explodeerde de koers op een extatisch Wall Street. De komende 30 dagen worden nog eens 48 miljoen aandelen in omloop worden gebracht en dan zal het wereldrecord (22,1 miljard dollar) van de Agriculture Bank of China in 2010 worden gebroken.

Analisten voorspellen dat Alibaba uiteindelijk tussen de 25 en dik 29 miljard dollar zal ophalen. Ter vergelijking: Facebook haalde in 2012 ruim 18 miljard dollar op.

Een van oor tot oor glunderende Ma werd tijdens lunch en diner meteen gefêteerd door de top van financieel en corporate Amerika. Hij vertelde aan iedereen op de beursvloer dat Alibaba de ambitie heeft een van die grote bedrijven te worden die de “wereld hebben veranderd, zoals IBM, WalMart, Microsoft en Apple”. Volgende week zal Ma door de Clintons worden voorgesteld aan de politieke- en de media-elites.

Met deze dagkoers is Alibaba 231 miljard dollar waard en daarmee groter dan Amazon (150 miljard) of eBay (67 miljard). Het Chinese bedrijf is in feite een combinatie van op Amazon, eBay en Paypal lijkende ondernemingen. Ma en zestien getrouwen, die door de speciale structuur van het complexe bedrijf de macht blijven behouden richtten Alibaba vijftien jaar geleden op met 60.000 dollar aan spaar- en geleend geld. Als baanbreker profiteerde Alibaba (20 websites, omzet 9 miljard, winst 4 miljard, 279 miljoen geregistreerde gebruikers, 80 procent marktaandeel, 325,8 miljard aan verhandelde goederen) van de groei van het internet en de middenklasse.

De rijkste man van China

Behalve de Alibaba-top en vooral Ma zelf, die nu met 21 miljard de rijkste man van China is, bevinden zich onder de 24.000 werknemers/aandeelhouders van het concern ook een groot, niet nader gepreciseerd aantal nieuwe rijken. Een Hangzhouse krant voorspelde vandaag dat de verkopers van appartementen en auto’s in de stad aan het beroemde Westmeer gouden tijden tegemoet gaan. Dat er op de Alibaba-campus en elders in China de champagne werd ontkurkt, was op de sociale media goed te volgen. Bij het Alibaba-hoofdkwartier was een feesttent gebouwd in de vorm van een replica van het gebouw van de New Yorkse beurs.

Andere partijen die vermogens hebben verdiend zijn Yahoo.com en het Japanse Softbank, aandeelhouders van het eerste uur. Ook voor de vier Chinese staatsinvesteringsfondsen, die worden geleid door zonen van voormalige Chinese presidenten en hoge partijfunctionarissen, was het gisteren een memorabele dag. Hun – lucratieve - aanwezigheid in het bedrijf verzekert Ma en Alibaba via-via van politieke rugdekking. En dat is ook voor de nieuwe investeerders, die niets te zeggen krijgen, een garantie dat het door en door Chinese bedrijf zich kan blijven ontwikkelen zonder al te indringende bemoeienis van de Communistische Partij.

    • Oscar Garschagen