Dit is een artikel uit het NRC-archief

Vluchtelingen

Afghaanse tolk wordt alsnog Nederland uitgezet

De Afghaanse defensietolk Abdul Ghafoor Ahmadzai wordt alsnog door Nederland uitgezet. “Het enkele feit dat iemand (…) voor een Nederlandse missie heeft gewerkt, is onvoldoende om de verantwoordelijkheid voor de behandeling van een asielaanvraag over te nemen”, schrijft staatssecretaris Teeven aan de Tweede Kamer.

Abdul Ghafoor Ahmadzai in Uruzgan.

De Afghaanse defensietolk Abdul Ghafoor Ahmadzai wordt alsnog door Nederland uitgezet. “Het enkele feit dat iemand (…) voor een Nederlandse missie heeft gewerkt, is onvoldoende om de verantwoordelijkheid voor de behandeling van een asielaanvraag over te nemen”, schrijft staatssecretaris Fred Teeven (Immigratie, VVD) vanochtend aan de Tweede Kamer. Ahmadzai vroeg eerder asiel aan in Noorwegen.

De tolk deed vorige maand zijn verhaal in NRC Handelsblad. De 31-jarige Afghaan werkte jaren voor de legers van Nederland en de Verenigde Staten in Afghanistan. Hij vluchtte in 2010 nadat zijn broer werd vermoord en hij zelf werd bedreigd. Nadat zijn asielaanvraag in Noorwegen was afgewezen, kwam hij naar Nederland.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wilde zijn aanvraag niet in behandeling nemen, omdat het binnen Europa niet mogelijk is in twee landen asiel aan te vragen. Hier kan in “bijzondere persoonlijke omstandigheden” echter een uitzondering op gemaakt worden. Die uitzondering wijst Teeven voor Ahmadzai van de hand.

Uit de antwoorden op Kamervragen van Teeven blijkt wel dat Defensie erkent dat Ahmadzai in Uruzgan voor de krijgsmacht gewerkt heeft en dat hij daarbij – geheel tegen het beleid van Defensie – in een BBC-reportage in beeld is gebracht. Teeven noemt dat slechts “ongelukkig”.

Verpletterd

Volgens de staatssecretaris “mag ervan uit worden gegaan dat Nederland na een inhoudelijke beoordeling tot een zelfde uitkomst zou zijn gekomen als Noorwegen”. Ahmadzai zal door de IND worden teruggestuurd naar Noorwegen, waarvandaan hij kan worden uitgezet naar Afghanistan.

Ahmadzai is “verpletterd” door het bericht:

“Waaraan verdien ik deze behandeling? Als ik terug ga naar Afghanistan, zal ik sterven.”

Antwoorden Kamervragen

Lees het volledige interview met Abdul Ghafoor Ahmadzai uit NRC Handelsblad van 12 augustus. Gratis te lezen voor abonnees, niet-abonnees betalen een klein bedrag.