Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Acht ebola-werkers vermoord in Guinee; VN sturen speciale missie

In het zuidoosten van Guinee zijn de lichamen gevonden van acht voorlichters die de lokale bevolking waarschuwden voor de risico’s van ebola. Ondertussen heeft de VN besloten tot het sturen van een speciale missie naar West-Afrika, waar het virus al 2.630 slachtoffers heeft gemaakt

Poster voor een film over ebola in Sierra Leone.
Poster voor een film over ebola in Sierra Leone. Foto ANP/EPA/Tanya Bindra

In het zuidoosten van Guinee zijn de lichamen gevonden van acht voorlichters die de lokale bevolking waarschuwden voor de risico’s van ebola. Ondertussen hebben de VN besloten tot het sturen van een speciale missie naar West-Afrika, waar het virus al 2.630 slachtoffers heeft gemaakt.

Volgens een woordvoerder van de autoriteiten tegenover Reuters werden de acht lichamen aangetroffen in de latrine van een dorp. De premier van Guinee, Mohamed Saïd Fofana, zegt echter in een eerder opgenomen tv-boodschap dat er zeven lichamen zijn gevonden. Er missen volgens de premier nog twee mensen.

Zes mensen zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het incident, dat afgelopen dinsdag plaatsvond. Het team bestond uit een aantal overheidsfunctionarissen, twee medische hulpverleners en een priester. Daarnaast werd het team vergezeld door drie journalisten.

Speciale VN-gezant voor aanpak ebola

Tijdens een sessie van de VN-Veiligheidsraad hebben de leden de huidige uitbraak van ebola bestempeld tot ‘een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid’. De Veiligheidsraad riep alle landen op om experts, veldhospitalen en voorraden naar de getroffen landen te sturen. Frankrijk heeft al toegezegd een militair veldziekenhuis naar Guinee te sturen.

VN-secretaris Ban Ki-moon kondigde vannacht daarnaast aan een speciale missie naar West-Afrika te sturen. Er wordt een speciale gezant aangewezen die volgens Moon ‘een snelle en massieve mobilisatie’ van mensen, materieel en financiële bronnen moet regelen.

Het virus heeft inmiddels aan 2.630 mensen het leven gekost. Autoriteiten in de getroffen landen zien de inspanningen om het virus te bestrijden bemoeilijk worden door vooroordelen over ebola en een gebrek aan informatie.

In Sierra Leone mag de bevolking vanaf vandaag voor drie dagen niet meer de straat op; de overheid hoopt zo verdere besmettingen te voorkomen en via huis-aan-huisbezoeken nieuwe gevallen van ebola te identificeren. Om de maatregel af te dwingen zet de overheid twintigduizend mensen in.