Yuri van Gelder mist WK; het teambelang gaat voor

Yuri van Gelder gaat niet naar de WK turnen, die over twee weken in het Chinese Nanning worden gehouden. De ringenspecialist is om strategische reden door bondscoach Mitch Fenner uit de ploeg gehaald en vervangen door Anthony van Assche.

Het besluit is een gevolg van de voetblessure die Boudewijn de Vries afgelopen weekeinde opliep tijdens een wedstrijd in Londen. Daardoor is hij op de WK niet inzetbaar op alle toestellen, wat vergaande gevolgen kan hebben voor de teamprestaties. Nederland wil zich als ploeg plaatsen voor de Olympische Spelen, over twee jaar in Rio de Janeiro. In Nanning wordt de eerste schifting gemaakt. De beste 24 landen vervolgen het olympische kwalificatietraject. Nederland kan het zich niet permitteren buiten die groep van 24 te vallen.

Door het wegvallen van De Vries is Fenner gedwongen een vervanger in te zetten op toestellen waar Van Gelder niet in is gespecialiseerd; die is alleen inzetbaar op ringen en sprong. Fenner: „We hebben een route uitgezet naar ‘Rio’. Ons eerste belang is teamkwalificatie voor de Spelen. Ik wil geen risico lopen dat deze kwalificatie in gevaar komt. Ik vind het spijtig dat ik een fitte turner met individuele medaillekansen op het laatste moment uit het team moet halen, maar ik heb geen keus.”

Van Gelder, die zijn kans op een tweede wereldtitel ringen in rook ziet opgaan, zegt in een reactie begrip te hebben voor Fenners besluit.