Bizarre wind drijft zeilers in Baai van Santander tot het uiterste

Dagenlang hingen ze rond op de kade. Boekje lezen, praatje maken, hier en daar wat activiteit op de sociale media. Wegens windstilte moesten tal van races op de WK zeilen in Santander worden geschrapt. Zelfs de meest koelen onder de deelnemers konden hun irritatie gisterochtend maar moeilijk bedwingen toen de wedstrijden opnieuw urenlang werden uitgesteld – dit keer waaide het te hard, met uitschieters naar windkracht 7. En toen de schuimkoppen ’s middags verdwenen werd de Baai van Santander direct weer gevangen door een nieuwe windstilte.

„We hebben nog nooit zulke rare wind gehad”, zei windsurfer Dorian van Rijsselberghe, die gisteren tussen het wachten door drie races afwerkte, met matige resultaten. De olympisch kampioen van Londen schoof weliswaar op naar de zesde plaats, maar leek vanochtend al kansloos voor de wereldtitel, die morgen wordt vergeven. Maar de Texelaar is niet het type dat zoekt naar excuses. „Iedereen heeft dezelfde omstandigheden. Je moet er gewoon het beste van maken.”

Ook Marit Bouwmeester (Laser Radial) beleefde een bizarre dag: in afwachting van haar races dobberde ze gisteren acht uur op het water. Toen de wind perfect was kreeg de startboot het anker niet in de bodem: opnieuw anderhalf uur uitstel. „Het is lastig, want je moet alert blijven”, zei Bouwmeester.

Dat deed ze, want ze ging met een reuzenvoorsprong van tien punten op haar concurrenten de medalrace van vanochtend in. Bij een wereldtitel is Bouwmeester direct verzekerd van een startbewijs op de Spelen van Rio (2016). In 2011 werd ze voor het eerst wereldkampioen, bij de Schotse plaats Largs. Op de Spelen van Londen (2012) haalde ze voor de kust van Weymouth zilver.

Ook Laserzeiler Nicholas Heiner leek op weg naar een medaille in Santander. Hij begon de finale vandaag als nummer drie in het klassement.

    • Rob Schoof