Topman accountantskantoor Baker Tilly Berk weg door mogelijke fraudezaak

Weer is een accountantskantoor mogelijk betrokken bij belastingfraude. Het gaat om Baker Tilly Berk, een middelgroot kantoor. De bestuursvoorzitter, Romke van der Veen, was tot 2012 de externe accountant van het bedrijf waar de fraude wordt vermoed en heeft zijn functie neergelegd.

Baker Tilly Berk is mogelijk betrokken bij een “fiscaal ontoelaatbare structuur” voor de directeur van een mkb-bedrijf, laat het accountantskantoor vanmiddag weten in een persbericht. De “bevoegdheden” van enkele werknemers van het accountantskantoor zijn “ingeperkt”. Van der Veen blijft wel als partner aan het kantoor verbonden.

Ongelukkige timing

De belastingconstructie kwam aan het licht na een informatieverzoek van de Belastingdienst een maand geleden. Daarop heeft Baker Tilly Berk een intern onderzoek naar de zaak ingesteld. Nu wordt nog een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door advocatenkantoor NautaDutilh. Daarnaast heeft het accountantskantoor een melding gedaan bij toezichthouder AFM en is het een breder onderzoek gestart “gericht op maatregelen die herhaling moeten voorkomen”.

De timing is ongelukkig. Volgende week presenteren de accountants concrete voorstellen die de kwaliteit van de sector moeten verbeteren, naar aanleiding van een reeks schandalen. Dit voorjaar nog raakte ook KPMG vanwege belastingfraude in opspraak. Justitie doet onderzoek naar de bouw van het eigen hoofdkantoor van KPMG. De sector moet de verbeterplannen maken in opdracht van de Tweede Kamer. Doel is affaires als deze voortaan te voorkomen.

    • Teri van der Heijden