Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Tomatenchutney

Geen betere manier om van uw groene tomaten – ik wil niemand ontmoedigen maar als ze nu nog niet rood zijn, gaan ze het misschien toch niet meer redden – af te komen dan ze te verwerken in chutney. Gebruik voor dit recept, afkomstig uit Rijke Oogst van Alys Fowler, geen koperen pan. Die kan een onaangename, metaalachtige smaak geven.

Doe de appels met een beetje water – zodat ze niet aanbakken – in een pan met dikke bodem en kook ze zachtjes tot ze gaar beginnen te worden. Voeg de uien, tomaten, rozijnen, gember, chilipepers, knoflook en peperkorrels toe en stoof alles 15 minuten op laag vuur, tot de tomaten zacht zijn.

Schenk de azijn erbij en voeg suiker en zout toe. Roer tot de suiker is opgelost. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het sudderen tot het dik is. Als je een houten lepel over de bodem trekt, moet het geultje weer vollopen met siroop. Schep de chutney in warme, gesteriliseerde potten, dek ze af met waxschijven, sluit de deksels, etiketteer ze en berg ze op. Op een koele, donkere plek blijft deze chutney een half jaar goed.