Strijders van Islamitische Staat gijzelden mogelijk Britse journalist

Screenshot Lend Me Your Ears / YouTube

Strijders van de Islamitische Staat (IS) hebben een video online geplaatst waarin de Britse journalist John Cantlie zegt te zijn gegijzeld. Dat zou direct na zijn aankomst in Syrië, november 2012, zijn gebeurd. Cantlie is onder meer werkzaam voor The Sunday Times, The Sun en The Sunday Telegraph.

In het filmpje zit Cantlie aan een tafel, gehuld in oranje. De video, getiteld Lend Me Your Ears, Messages from the British Detainee John Cantlie duurt ruim drie minuten. Op verschillende momenten wisselt de camera van positie.

Een deel van zijn tekst:

“In november 2012 kwam ik naar Syrië waar ik gevangen werd genomen door IS. Nu, twee jaar later, zijn veel dingen veranderd. Zoals de expansie van IS in Syrië en Irak.”

“Ik weet wat jullie denken. Hij doet dit alleen omdat hij een gevangene is. Hij heeft een pistool tegen zijn hoofd. Hij wordt gedwongen om dit te doen. Toch? Ik ben een gevangene, ik kan dat niet ontkennen. Maar omdat ik ben verbannen door mijn regering en mijn lot in de handen van IS ligt, heb ik niets te verliezen. Misschien zal ik leven, misschien zal ik doodgaan.”

mogelijk een serie van video’s

Cantlie spreekt in de video van “meerdere programma’s” waarin hij feiten wil laten zien die “kunnen helpen om levens te redden”. Hij wil “de waarheid” laten zien, tegenover de manipulatie van de westerse media. IS heeft nu twee Amerikaanse journalisten en een Britse hulpverlener onthoofd, en vervolgens video’s van de gruweldaden online gezet.

De Verenigde Staten hebben een reeks luchtaanvallen tegen IS in Irak uitgevoerd. President Obama zei in een verklaring dat hij niet zal twijfelen om ook in Syrië tot aanvallen over te gaan.

    • Sterre van der Hee