Innig verbonden? Waylon en Ilse DeLange hadden al lang ruzie

Foto ANP

Het optreden oogde als een intens gesprek tussen twee geliefden. Op het podium tijdens het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen cirkelde de camera intiem en dicht om hen heen. Maar de zangers Ilse DeLange en Waylon speelden theater bij het zingen van hun lied Calm After the Storm. Wat het publiek werkelijk zag was een duet van onderdrukte woede.

Al maanden voor hun optreden hadden de twee zangers hoogoplopende onenigheid. Dat zegt zanger Waylon in een interview met deze krant. Het duo ging innig verbonden, hand in hand, van het podium, maar buiten het zicht van de camera’s lieten de twee razendsnel elkaars handen los en knalden kleedkamerdeuren dicht. Hun ruzies gingen over de muzikale invulling van The Common Linnets, maar ook over zaken als de outfit van Waylon. Zijn spraakmakende hoed en leren pak liet hij uiteindelijk zelf maar ontwerpen.

Volgens Waylon gedroeg het duo zich voorbeeldig voor de camera’s bij promotie en concerten, maar waren ze achter de schermen verdeeld in twee kampen die recht tegenover elkaar stonden. De ruzies gingen over wie de liedjes moest schrijven, over de inhoud van de liedjes en de uitvoering. Een fors probleem was DeLanges breuk met haar manager, die ook de manager van Waylon was, én bleef. En Waylon wilde er niet uitzien als zomaar een bandlid. „Eigenlijk was het de bedoeling dat ik eruitzag als de rest van de band. Daar had ik geen zin in. Dus ik heb mijn eigen stylist ingehuurd en betaald.”

Waylon en Ilse DeLange braken met elkaar na terugkomst van het Songfestival, waar verrassend de tweede plaats werd behaald. De zanger weigerde een ‘gewoon’ bandlid van The Common Linnets te worden, zoals DeLange wilde.

DeLange geeft geen interviews over deze affaire. Als Ilse DeLange & The Common Linnets is zij internationaal de boer op met andere zangers. Een kerstnummer van The Common Linnets verschijnt volgende maand samen met muziek van onder anderen Johnny Cash, Bob Dylan en Neil Young op het verzamelalbum An Americana Christmas.

    • Amanda Kuyper