Rutte: Wilders maakt samenleving zwakker met zijn anti-islamretoriek

Overzicht van de plenaire zaal tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.
Overzicht van de plenaire zaal tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Rutte heeft in felle bewoordingen afstand genomen van de uitlatingen van PVV-leider Wilders. Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer zei hij dat Wilders gisteren over de schreef ging met opmerkingen over “het Marokkanenprobleem”. De premier veroordeelde ook de “minder Marokkanen-uitspraken” van Wilders eerder dit jaar.

Rutte moest bij die woorden denken aan zijn Marokkaanse vrienden. Hij vroeg zich af wat er op dat moment door hun hoofd ging. Volgens hem kan Wilders niet in de schaduw staan van Marokkanen die een bijdrage willen leveren aan de Nederlandse samenleving.

Onze politiek redacteur vanuit de Kamer:

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Rutte: Wilders maakt samenleving zwakker met zijn anti-islam retoriek #apb

Rutte vindt dat dit soort uitlatingen niet bijdragen aan de oplossing van de problemen. De premier benadrukte dat hij in mensen denkt en niet in groepen en dat de rechtsstaat voor iedereen geldt. Rutte vindt dat iedereen die een positieve bijdrage wil leveren aan Nederland een veilig thuis moet hebben. “Wat zou het mooi zijn als we dat met zijn allen zouden kunnen uitdragen, als complete Tweede Kamer.” Deze woorden werden met geroffel ontvangen.

Rutte zei ook dat de anti-shariaverklaring die Wilders eist van Nederlanders met een paspoort uit een islamitisch land elke grond mist.

“Het is een negatieve verklaring die een groep Nederlanders op grond van hun godsdienst onder verdenking plaatst.”

Wilders herhaalde dat Nederland een cultuur van haat en geweld heeft geïmporteerd en dat dat in veel steden heeft geleid tot moslim-enclaves. “Die cultuur maakt Nederland onveiliger.” Mensen die naar Opsporing verzocht kijken en dan nog zeggen dat er geen Marokkanenprobleem is, begrijpen er volgens hem niets van. “Er is geen ruimte voor de islamitische cultuur in Nederland.”

Samsom was tevreden met de woorden van Rutte. “Ik heb de premier hier gisteren toe uitgedaagd.” Haat prediken moet hard worden aangepakt, vond Samsom. De regering en de premier hebben volgens Samsom de taak stelling te nemen tegen haatpredikers, ook in de politiek.

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Fascinerend dat Wilders blijft zitten als Samsom hem haatzaaier noemt #apb14

Pechtold: goed optreden Rutte

Pechtold vond de reactie van de premier goed en terecht. “Het werd een keer tijd dat Wilders op zijn plek gezet werd.” De D66-leider vond vooral de uitspraken van Wilders over het “Marokkanenprobleem” zeer aanstootgevend. “Daarmee discrimineer je een hele groep mensen, dat kan echt niet.”

Volg hier ons liveblog over de Algemene Politieke Beschouwingen.