Rutte: in 2016 begin nieuw belastingstelsel

Premier Rutte spreekt aan het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Premier Mark Rutte legde vanochtend in de Algemene Politieke Beschouwingen de deadline voor een concrete belastinghervorming die CDA en D66 hem gesteld hadden naast zich neer. Fractievoorzitters Sybrand van Haersma Buma en Alexander Pechtold eisen van de minister-president dat het kabinet uiterlijk 1 februari volgend jaar helder zou maken hoe de voorgenomen hervorming er precies uit moet komen te zien. Rutte wilde daar niet aan.

Maar toen Pechtold hem vroeg naar zijn “urgentiegevoel” stelde Rutte zichzelf wel een tijdslimiet. De premier wil in 2016 “belangrijke stappen” zetten in de hervorming van het belastingstelsel. Daarvoor moet “de belastingkant van de begroting” in april 2015 wel “in de grondverf staan”. De provinciale verkiezingen, die ook de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen, vinden plaats in maart.

Over hoe groot de hervorming dan zal zijn en welke onderdelen, aftrekposten en toeslagen het eerst worden aangepakt, wilde de premier niet vooruitlopen. “In belang van groot draagvlak voor herziening ga ik daar nu niet op in”, zei Rutte.

Rutte hoopt op brede coalitie

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het niet eens over de herziening. Zowel Halbe Zijlstra als Diederik Samsom beloofde de oppositie gisteren dat er wat hen betreft “geen taboes” zijn om het stelsel te vereenvoudigen. Maar waar de Zijlstra graag af wil van het ingewikkelde systeem van toeslagen, is het voor Samsom een “principe” dat de inkomensverdeling niet mag veranderen. Mensen met lagere inkomens mogen niet getroffen worden door het afschaffen van hun toeslag. Daarnaast zijn de partijen verdeeld over de mate waarin vermogens belast kunnen worden. Om die reden kwam het kabinet dinsdag slechts met een globale schets van hoe het ideale stelsel eruit moet zien.

Rutte gaf vanochtend opnieuw aan dat hij bovendien een bredere steun voor de hervorming verwacht dan alleen van de coalitiepartijen. Hij deed daarbij ook expliciet een beroep op het CDA van Buma, dat zich tot nu toe niet aan kabinetsbeleid wil committeren en ook niet mee heeft onderhandeld over de begroting van komend jaar.

Volg het laatste nieuws rond de Algemene Politieke Beschouwingen in ons liveblog.

    • Emilie van Outeren