RTL Z wordt 24-uurs nieuwszender

Nederland krijgt er een nieuwe televisiezender bij. RTL komt begin volgend jaar met een vijfde zender. RTL Z, dat nu nog alleen overdag uitzendt via RTL 7, wordt een zelfstandig kanaal met de nadruk op financieel-economisch nieuws. De zender gaat 24 uur per dag uitzenden.

Dat bevestigt bestuursvoorzitter Bert Habets van RTL Nederland. Het wordt de eerste nieuwe (open) tv-zender na de introductie van FOX in de zomer van vorig jaar.

RTL Z moet in het eerste kwartaal van 2015 te zien zijn. RTL rondt op dit moment de onderhandelingen af met de belangrijkste distributeurs, Ziggo, UPC en KPN. De zender zal gratis beschikbaar zijn - en dus niet in een extra digitaal pakket.

“Breed en innovatief”

Het nieuwe RTL Z moet onderdeel uit maken van een “breed en innovatief business-netwerk”, aldus Habets. Dat netwerk bestaat verder uit nieuwsdiensten op smartphone, tablet en online alsmede zakelijke evenementen.

“Het wordt een zender waar heel ondernemend Nederland dagelijks op afstemt.”

De nieuwszender zal niet alleen beursberichten en ander financieel-economisch nieuws brengen, maar ook aandacht besteden aan bredere ontwikkelingen in het zakenleven, technologie, lifestyle en reizen. Maar, zegt Habets, er is uiteraard ook plek voor breaking news op andere terreinen dan economie.

“De zender informeert, maar moet ook inspireren. Het is nog te vroeg om concreet te zijn over de programmering, maar de nieuwsredactie heeft heel veel ideeën.”

“Zakelijk geïnteresseerde en ondernemende Nederlanders”

De doelgroep van het nieuwe RTL Z bestaat uit “zakelijk geïnteresseerde en ondernemende Nederlanders” (hogere welstandsklasse AB1). Habets:

“Die kijkers bereiken we nu onvoldoende op de momenten dat we er zijn met RTL Z.”

Habets verwacht dat de eerste maanden RTL Z overdag ook nog te zien zal zijn bij RTL 7.

RTL 7 blijft de tv-zender voor mannen tussen 20 en 49 jaar met onder meer Voetbal International. RTL 8 is voor vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep. RTL 4, dat binnenkort 25 jaar bestaat, is voor families en RTL 5 voor kijkers tussen 20 en 34 jaar.

    • Jan Benjamin