Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rijksbegroting door Tweede Kamer (en vrijwel zonder problemen)

Premier Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem luisteren naar D66-leider Alexander Pechtold bij de Algemene Politieke Beschouwingen.
Premier Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem luisteren naar D66-leider Alexander Pechtold bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto ANP / Martijn Beekman

De rijksbegroting voor 2015 is vandaag vrijwel ongeschonden door de Tweede Kamer gekomen. Dat schrijft persbureau Novum. De Algemene Politieke Beschouwingen, die twee dagen hebben geduurd, zijn inmiddels geëindigd.

Het kabinet gaat kijken of meer geld aan Defensie kan worden uitgegeven. Jaarlijks gaat nu honderd miljoen euro structureel naar de Defensiebegroting. Ook maakt het kabinet veertig miljoen euro extra vrij om huishoudelijke hulpen aan het werk te houden. Ruim anderhalf miljoen gaat naar de beveiliging van Joodse instellingen.

Hervorming van het belastingstelsel

Een belangrijk thema was de hervorming van het belastingstelsel. Premier Rutte zei vandaag de plannen in de zomer klaar te hebben, en verwierp daarmee de eis van D66 en het CDA om 1 februari met een plan te komen.

PVV-leider Geert Wilders kwam met een motie van wantrouwen tegen het kabinet. Bij de stemming stond hij alleen.

Teruglezen?

We zetten de vijf momenten van de het debat van vandaag op een rij, hielden een liveblog bij en maakten een fotoserie. Weten hoe het ook alweer zat? Bekijk hier een visualisatie van de Nederlandse Rijksbegroting.