Recensies: veel lof voor 14-jarige debutante in Dorsvloer vol confetti

Suzan Boogaerdt als de moeder van Katelijne, gespeeld door Hendrikje Nieuwerf.
Suzan Boogaerdt als de moeder van Katelijne, gespeeld door Hendrikje Nieuwerf.

Franca Treur (1979) debuteerde in 2009 met haar boek Dorsvloer vol confetti. Het werd een bestseller die bovendien genomineerd werd voor onder meer de AKO Literatuurprijs. Nu draait de verfilming van de psychologische roman over een meisje dat, net als Treur zelf, opgroeit in een streng gereformeerd boerengezin.

Regisseuse Tallulah Schwab weet het boek tot leven te wekken en “als verhaal met kop en staart” te vertellen, complimenteert NRC-recensent Coen van Zwol: vier sterren.

“Simpel kan het niet zijn geweest, om het vrolijke, maar impressionistische inkijkje in de wereld van een twaalfjarige, streng gereformeerde boerendochter te verfilmen. (…)Katelijne, met een mooie mix van dromerigheid, nieuwsgierigheid en koppigheid gespeeld door nieuwkomer Hendrikje Nieuwerf. (…) Aan het eind zet de regisseuse haar rebellie iets te stevig aan: zoals vaak in Nederlands drama onderschat ze haar publiek een beetje. Maar dat doet weinig af aan een film die gereformeerd verdriet én joie de vivre zo knap invoelbaar maakt.”

Beste Nederlandse boekverfilming van de laatste jaren

In het AD (vier sterren) prijst Ab Zagt regisseuse Schwab voor het maken van een “meeslepende film” en actrice Nieuwerf. Hij spreekt van een zorgvuldig gemaakt relidrama met uitstekende cast:

“Het is een van de beste Nederlandse boekverfilmingen van de laatste jaren. Vooral de jonge vertolkster van Katelijne is een gouden greep. Zij speelt de rol van Katelijne met een onbevangenheid die aanstekelijk werkt waardoor de kijker haar personage al het beste van de wereld gunt. Met of zonder bijbel.”

Gerrit-Jan Kleinjan van Trouw (drie sterren) ziet in Dorsvloer vol confetti “een waarheidsgetrouw beeld” het reformatorische milieu waar buitenstaanders normaal gesproken de toegang toe ontzegd wordt. “Een verademing.” De krant noemt de film “opvallend luchtig”.

“De grote troef daarbij is het optreden van Hendrikje Nieuwerf (14 jaar, 4 vwo) die voorbeeldig het kind op de grens van de pubertijd speelt, dartel en tegelijk scherp observerend. Veel frisse gezichten trouwens. Die doen de film goed. Suzan Boogaerdt als de moeder die zich - o zonde - laaft aan haar bloementuin, en die haar kleren altijd iets te wijd koopt, zodat er geen vrouwelijke vormen zichtbaar zijn. Yannick de Waal die als broer Christiaan veel wegheeft van een Zeeuwse James Dean. Een brave boekverfilming is het ook, een film die zonder veel deining te veroorzaken, meevaart op het succes van het boek.”

‘Even geestig als tragisch’

En ook de Volkskrant bejubelt nieuwkomer Nieuwerf in haar “prachtige rol”. Recensent Floortje Smit deelt drie sterren uit voor een coming-of-ageverhaal, “maar dan zonder dat de hoofdpersoon zich compleet tegen haar afkomst keert”.

“De wereld die ze kent, is haar daarvoor te dierbaar. Daarmee is Dorsvloer geen afrekening met het geloof, eerder een liefdevolle, kritische blik erop. Dat een docent de ‘demonische boodschappen’ in een Mai Tai-nummer laat horen bijvoorbeeld, is even geestig als tragisch.”

Annet de Jong schrijft in De Telegraaf (vier sterren) dat regisseuse Tallulah Schwab in haar eerste lange film “een fraai en waarachtig beeld” schetst van een gereformeerde gemeenschap. “Haar film is grappig en respectvol tegelijk.”