Ontslaggolf bij persbureau Novum - gaat samen met ANP

RIJSWIJK - De redactie van het ANP. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
RIJSWIJK - De redactie van het ANP. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Foto ANP

Persbureau Novum gaat op 1 januari op in concurrent ANP. Door de reorganisatie verdwijnen 37 banen. Dat heeft het persbureau vanmiddag aan het personeel medegedeeld.

Aanleiding zijn de verslechterde markt- en economische omstandigheden. “De markt staat al een aantal jaar onder zware druk. Het zoeken naar meer synergie is daardoor de enige manier om te overleven”, aldus Bram Bloemberg, directeur van Novum Nieuws.

Door de overname komt zowel Novum als ANP – het grootste persbureau van Nederland – in handen van V-Ventures, de investeringsmaatschappij van Veronica. Novum behoudt een rompredactie met vijftien redacteuren. Het wegvallen van deze arbeidsplaatsen wordt ondervangen door meer content in te kopen bij derde partijen, waaronder Associated Press, Reuters en ANP.

Novum-directeur Bram Bloemberg en hoofdredacteur Jos Timmers vertrekken. Novum Nieuws werd twaalf jaar geleden door Bloemberg opgericht, maar zag steeds meer klanten weglopen. Met name kleinere dagbladen en de gratis kranten leunen sterk op ANP en Novum.

Novum en ANP waren de laatste jaren juist in een harde strijd verwikkeld. Verschillende klanten, zoals NRC Handelsblad, verruilden ANP voor het goedkopere Novum. De belangrijkste kritiek van het ANP op Novum is dat het Amsterdamse bureau onder de prijs werkt.

In 2008 stonden beide partijen tegenover elkaar in de rechtbank. Novum moest ANP een schadevergoeding van 50.000 euro betalen. De rechtbank achtte het bewezen dat Novum-redacteuren tussen 2002 en 2004 met een valse sleutel inbraken in de afgesloten nieuwsserver van het persbureau

    • Stijn Bronzwaer