Overlevenden over vluchtelingenramp: dode kinderen gleden langzaam in zee

“Sommigen hadden hun kinderen bij zich, en toen die doodgingen, lieten ze die gewoon langzaam in het water wegglijden.” Langzaam worden de dramatische getuigenverklaringen bekend van de ramp vorige week woensdag, toen mensensmokkelaars een boot met naar schatting 500 mensen lieten omslaan.

Kisten met lichamen van verdronken vluchtelingen worden aan wal gebracht door reddingswerkers in Augusta, Sicilië. Foto AP

“Sommigen hadden hun kinderen bij zich, en toen die doodgingen, lieten ze die gewoon langzaam in het water wegglijden.” Langzaam worden de dramatische getuigenverklaringen bekend van de ramp vorige week woensdag, toen mensensmokkelaars een boot met naar schatting 500 mensen lieten omslaan.

Het Franse persbureau AFP sprak op Kreta met twee overlevenden. Andere getuigen spraken met het vertegenwoordigers van de International Organization for Migration (IOM). De boot was vertrokken uit de Egyptische havenstad Damietta en had volgens de reconstructie van de IOM zo’n 400 tot 450 mensen aan boord, plus tegen de honderd kinderen onder de tien jaar.

‘De smokkelaars lieten de boot zinken’

De IOM vatte het verhaal van de overlevende van de ramp, op open zee ten zuidoosten van Malta zo samen:

“They already had been forced to change boats three times. When they refused a fourth switch - because they felt the smaller vessel was unsafe – a violent argument ensued. The smugglers threatened that if the passengers did not board the smaller boat they would be returned to Egypt, the survivors told IOM.

The migrants persisted saying they would rather return than board the smaller boat. At this stage, according to testimony from four of six survivors, the ten smugglers, said to be Palestinian and Egyptian, began yelling and throwing sticks at the migrants. The smuggler’s vessel approached the boat with migrants some of whom managed to jump into the smaller boat. Witnesses say the smugglers forced them in the water and then rammed the bigger boat.

It began to sink immediately while the smugglers stayed in the area until they were certain that the migrant’s vessel had sunk, witnesses said. ‘After they hit our boat they waited to make sure that it had sunk completely before leaving. They were laughing’ one of the survivors told IOM.”

Honderden bootvluchtelingen hadden geen schijn van kans:

“The ship had two decks with 300 people below and 200 on the upper deck. […]Witnesses stated that the 300 people who were in the lower deck were trapped and drowned immediately.”

‘Twee nachten in de kou, de dorst en de angst’

Van de naar schatting 200 bootvluchtelingen die in het water terecht kwamen, hebben maar negen mensen het overleefd. Onder hen een Syrische vrouw, Doaa Al Zamel, 19 jaar, en een Palestijnse man, Mohamed Raad, 23 jaar, die bij een ‘reisbureau’ in Gaza tweeduizend euro (een vergoeding voor zijn door Israël verwoeste huis) had betaald om naar Europa te komen.

Mohamed Raad vertelde AFP dat tussen de tachtig en negentig mensen bij elkaar bleven en probeerden zich vast te houden aan wrakstukken van de boot:

“De vrouwen en de kinderen hadden dorst, en de mannen hebben in flessen geurineerd om hen te laten drinken. Wij zijn twee nachten en drie dagen in de kou, de dorst, de angst gebleven. Op de derde dag begonnen de mensen gek te worden. Sommigen hadden hun kinderen bij zich, en toen die doodgingen, lieten ze die gewoon langzaam in het water wegglijden.”

‘Ik bleef in leven om kinderen te redden’

Doaa Al Zamel vertelde dat haar verloofde de reis via Egypte naar Europa had geregeld. Zij heeft hem zien sterven.

“Hij moest ons naar Italië brengen opdat we daar konden trouwen. Nu heb ik geen reden meer om daar heen te gaan.”

Doaa Al Zamel, een Syrische vrouw die de ramp overleefde. Foto AFP/Makis Kartsonakis

De vrouw vertelde:

“Ik ben alleen maar in leven gebleven om kinderen te redden. Een grootmoeder heeft me gesmeekt te letten op haar kleindochter van een jaar. Een moeder heeft me gevraagd op haar dochter van twee jaar te letten, zodat zij kon zorgen voor haar zoon van zes.”

De twee vrouwen die haar hulp inriepen, zijn onder de ogen van Al Zamel gestorven, net als het kindje van één jaar. Het meisje van twee heeft de ramp overleefd en is met Al Zamel naar Kreta gebracht.

Lees ook: De ene na de andere tragedie op zee en De vluchtelingen komen met duizenden tegelijk

    • Marc Leijendekker