Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Opnieuw vijftien mensen in Bagdad gedood - dodental vandaag op dertig

Een zelfmoordaanslag en mortiervuur hebben vijftien mensen in Baghdad gedood. Dat melden de Iraakse autoriteiten aan persbureau AP. Daarmee staat het dodental van vandaag op dertig.

Uitgebrande auto's als resultaat van autobom in Bagdad, eerder deze maand.
Uitgebrande auto's als resultaat van autobom in Bagdad, eerder deze maand. Foto EPA / Ali Abbas

Een zelfmoordaanslag en mortiervuur hebben vijftien mensen in Bagdad gedood. Dat melden de Iraakse autoriteiten aan persbureau AP. Daarmee staat het dodental van vandaag op dertig.

Volgens de politie is een auto volgepakt met explosieven in een veiligheidscontrolepunt geramd. Dit gebeurde in het noordelijke sji’itische district. Enkele minuten later vielen daar ook granaten op huizen en op een busstation. Daarbij raakten 31 mensen gewond.

In Bagdad explodeerden eerder deze maand vijf autobommen in shi’itische wijken. Volgens de autoriteiten kwamen daarbij zeker 26 mensen om het leven.

Woekerende spanningen

Het Iraakse leger en daaraan gelieerde shi’itische milities proberen de sunnitische strijders van de Islamitische Staat (IS) in Irak, die vorige maand tot zeker zeventig kilometer van Bagdad optrokken, te verdrijven. De terreinwinst van IS legde al langer woekerende sektarische spanningen bloot die nu tot uitbarsting lijken te komen, ook in gebieden onder controle van de wankele Iraakse regering.