Suikervervangende stoffen kunnen leiden tot suikerziekte, zeggen onderzoekers in Nature

Kunstmatige zoetstoffen, bedoeld als wapen tegen ziekten door overgewicht, blijken de kans erop juist te verhogen. Dat schrijven Israëlische onderzoekers vandaag in Nature na onderzoek bij muizen. Zij vonden dat verschillende kunstmatige zoetstoffen de suikerstofwisseling zo veranderen dat daardoor diabetes kan ontstaan. Deze paradoxale effecten ontstaan indirect doordat zoetstoffen de samenstelling van de bacteriële darmflora ongunstig beïnvloeden. Aan het drinkwater van gezonde muizen voegden de onderzoekers een van drie veel gebruikte zoetstoffen toe: sacharine, sucralose en aspartaam. Na 11 weken was het bloedsuikergehalte van deze dieren significant hoger dan dat van dieren die suiker of niets in hun water kregen. Dat duidt op een verminderde glucosetolerantie, een voorbode van diabetes. Dat de darmbacteriën een rol spelen bij dit verrassende effect, bleek tijdens een vervolgexperiment waarbij de darmflora met antibiotica werd geëlimineerd. Ook vonden de onderzoekers dat de bacteriepopulaties van de zoetstofmuizen sterk leken op die van muizen die door veel vet eten te dik waren geworden.

Het onderzoek kreeg internationaal meteen veel media-aandacht. „Ik ben helemaal geen voorstander van zoetstoffen – water is nog altijd beter om te drinken dan kunstmatig gezoete frisdrank – maar met dit onderzoek bij muizen schieten we weinig op”, meent Martijn Katan, emeritus-hoogleraar Voedingsleer aan de VU. „Een muis is geen mens. Bij mensen met diabetes verhogen zoetstoffen de bloedsuikerspiegel niet. Dat weten we al sinds 1988.”