‘Nederland stuurt F-16’s en levert wapens in de strijd tegen IS’

Nederland gaat F-16’s en wapens leveren aan de Koerden in de strijd tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat schrijft Trouw bij monde van bronnen dichtbij het kabinet en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Over het plan zou morgen in de ministerraad worden gestemd.

Een oefening met F-16's op vliegbasis Volkel. Nederland zou nu ook straaljagers willen sturen als bijdrage aan de 'coalitie van bereidwilligen' om IS te bestrijden.
Een oefening met F-16's op vliegbasis Volkel. Nederland zou nu ook straaljagers willen sturen als bijdrage aan de 'coalitie van bereidwilligen' om IS te bestrijden. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

‘Nederland gaat F-16’s sturen en wapens leveren in de strijd tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat schrijft Trouw op basis van bronnen dicht bij het kabinet en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Over het plan zou morgen in de ministerraad worden gestemd.

Update 11.53: Minister Hennis van Defensie ontkent dat er morgen een beslissing wordt genomen in de ministerraad over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen IS. De minister had verder “met verbazing” het bericht in Trouw gelezen. Dat heeft ze gezegd tegen NRC:

“De militaire wensen en mogelijkheden worden bekeken en daarbij sluiten we niets uit. We zijn niet in de besluitfase.”

Besluit tijdens VN

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zou het besluit dan in New York kunnen presenteren tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad waar de opmars van IS op de agenda staat als gespreksonderwerp. Daaraan voorafgaand organiseren de VS een bijeenkomst voor de landen die in de zogeheten coalition of the willing IS militair willen bestrijden.

Nederland zit vooralsnog niet bij dit verbond van landen, tot ongenoegen van de Kamer. Naar eigen zeggen van Timmermans was de reden dat het zaaltje van de recente NAVO-top in Wales, waar de coalitie voor het eerst bij elkaar kwam, te klein was. Maar Trouw schrijft op gezag van een bron rond het kabinet dat in werkelijkheid de Nederlandse bijdrage tot nu toe van helmen en scherfvesten niet echt serieus genomen werd door VS.

De levering van straaljagers door Nederland zou voor de VS een voorwaarde zijn om mee te mogen doen met het verbond tegen IS. De VS zouden dit keer alleen willen dat landen deelnemen die ook echt militair bijdragen. Beperkingen zoals Nederland die eerder bijvoorbeeld instelde tijdens de interventie in Libië 2011, toen de F-16’s geen gronddoelen mochten bombarderen, zou Amerika niet meer accepteren.

    • Anouk Eigenraam