Amerikaanse scholen krijgen gratis wapens

Politiekorpsen van Amerikaanse scholen hebben zwaar wapentuig van het leger overgenomen. Zeker 26 scholen maakten gebruik van de regeling waarbij de politie gratis aanspraak kan maken op overbodig militair materieel. De scholen, die worden bewaakt door eigen politieteams, beschikken over pantservoertuigen, granaatwerpers en M16-aanvalsgeweren. Uit stukken van de federale instanties blijkt dat scholen in Californië, Florida, Georgia, Kansas, Michigan, Nevada, Texas en Utah militair materieel in handen hebben. Amerikaanse scholen maken steeds vaker gebruik van de regeling na een aantal grote schietpartijen door (oud)leerlingen. Het weggeefprogramma van het Pentagon ligt echter onder vuur sinds de inzet van zwaar materieel door de politie van Ferguson bij onlusten vorige maand. Wapens en pantservoertuigen bleken afkomstig van het leger. Nu is er ook ophef ontstaan over de donatie van wapens aan scholen. Een aantal districten heeft laten weten een deel van de spullen terug te geven. (AP)