‘Meerdere kopers geïnteresseerd in John de Mols Talpa’

Foto ANP

De zender Talpa (later Tien) bestaat al een tijd niet meer, maar mediabedrijf Talpa is alive and kicking. Vandaag meldt het FD dat John de Mol wellicht niet lang meer eigenaar van het bedrijf is. Bij financieel adviseur Bank of America Merrill Lynch hebben zich potentiële kopers gemeld die Talpa van De Mol (59) willen overnemen. Talpa heeft dat ook aan de krant bevestigd.

Het productiebedrijf bezit onder meer Radio 538 en zit achter de bekende tv-programma’s The Voice en Utopia. Betrokkenen melden dat de verkoop zeker tussen de zes- en zevenhonderd miljoen euro op kan leveren. Het bedrijf hoopt zelfs op een opbrengst van een miljard, maar dan moet de winst eerst verder worden opgevoerd. Vorig jaar zou het bedrijf nog een bod van het Britse Shine van 450 miljoen euro naast zich neer hebben gelegd.

Welke partijen nu geïnteresseerd zijn, wil Talpa niet kwijt. Volgens het FD zijn Fremantle, onderdeel van RTL Group, en 21st Century Fox, het entertainmentconcern van mediamagnaat Rupert Murdoch, logische kandidaten. Een eventuele overname kan in ieder geval nog maanden duren.

In 2000 verkocht John de Mol zijn bedrijf Endemol met Joop van den Ende aan het Spaanse telecomconcern Telefónica voor 5,5 miljard euro - in 2007 kocht hij het (deels) terug via investeringsmaatschappij Cyrte. Talpa is ook voor eenderde eigenaar van SBS Nederland. Ook daarvoor is een geïnteresseerde koper, zegt de krant: het Amerikaanse Discovery. Dat concern zou achthonderd miljoen euro overhebben voor SBS.

    • Anouk van Kampen