‘John de Mol wil Talpa verkopen voor 600 à 700 miljoen’

Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, wordt mogelijk verkocht. Voor de producent van onder meer The Voice en Ik hou van Holland, tevens aandeelhouder van SBS en eigenaar van Radio 538, is interesse van diverse buitenlandse concerns. Dat bevestigt een woordvoerder van Talpa.

Talpa heeft nu een zakenbank in de arm genomen om de belangstelling te inventariseren. Als mogelijke kopers noemde Het Financieele Dagblad vanochtend Fremantle, onderdeel van RTL Group, en 21st Century Fox van de familie Murdoch. Volgens het FD zou Talpa tussen 600 en 700 miljoen euro kunnen opbrengen.

Een verkoop zou betekenen dat opnieuw een onafhankelijke Nederlandse tv-producent in buitenlandse handen komt. Begin dit jaar nam het Amerikaanse concern Warner Bros Eyeworks van Reinout Oerlemans over. Destijds stelde Eyeworks dat het met de hulp van de Amerikanen sneller toegang zou krijgen tot buitenlandse kopers van hun tv-formats.

Dat kan ook voor Talpa een reden zijn om zich aan te sluiten bij een grotere partij, zegt de woordvoerder. „Maar er is geen noodzaak en dus geen haast. Het bedrijf gaat goed, het groeit als een speer.” Talpa haalde in 2012 een omzet van 196,6 miljoen euro, bij een verlies van 38,4 miljoen euro (veroorzaakt door het belang in SBS). Van 2013 zijn nog geen resultaten gepubliceerd.

The Voice, het best lopende format van Talpa op dit moment, wordt geproduceerd in zestig landen en uitgezonden in 160 landen. „De Mol wordt volgend jaar zestig en heeft zeker niet de behoefte om dan achter de geraniums te gaan zitten”, zegt de woordvoerder.

John de Mol en Joop van den Ende verkochten in 2000 hun productiemaatschappij Endemol voor 5,5 miljard euro aan het Spaanse telecombedrijf Telefónica.