Klay en Powers genomineerd voor National Book Award

Phil Klays Redeployment en Orfeo van Richard Powers maken dit jaar kans op de National Book Award voor fictie, de belangrijkste Amerikaanse literatuuronderscheiding.

De organisatie maakte de fictie-genomineerden vandaag bekend. De genomineerden voor de National Book Awards voor non-fictie, poëzie en jeugdliteratuur werden gisteren al bekendgemaakt.

Over de nominaties voor de non-fictieboeken is in de VS inmiddels discussie ontstaan omdat er te weinig vrouwelijke auteurs tussen staan.

Naast Powers en Klay zijn in de categorie fictie genomineerd: Rabih Alameddine (An Unnecessary Woman), Molly Antopol (The UnAmericans), John Darnielle (Wolf in White Van), Anthony Doerr (All the Light We Cannot See), Emily St. John Mandel (Station Eleven), Elizabeth McCracken (Thunderstruck & Other Stories), Marilynne Robinson (Lila) en Jane Smiley (Some Luck).

Klay en Powers werden in NRC Handelsblad besproken. Jan Donkers schreef over Redeployment dat het “een fenomenaal, aangrijpend en bitter stemmend boek” over de oorlog in Irak was. Orfeo was volgens Toef Jaeger een “een intens droevig en prachtig boek”.

    • Sebastiaan Kort